Ufók, bombák vagy a természet játéka- ez itt a kérdés.

Az Adria mélyén titokztatos köröket fedeztek fel a tengeri fűben, ám senki nem tudja, hogy alakultak ki. Az ilyen nagyon szabályos kör forma meglehetősen ritka a természetben, tehát emberi tevékenységre gyanakodnak, de egyelőre csak kutatják a lehetséges okokat.

Még tavaly figyeltek fel rá a tengerfenék vizsgálatánál Dugi Otok sziget közelében, hogy 50 méter átmérőjű, egymástól 30 300 méterre levő körök vannak a fűben. Először azt hitték, hogy valami hibajelenségről van szó, és nem szabályos körök azok ott a mélyben, de a lemerülő búvárok aztán kiderítették, azok tényleg ott vannak, és úgy néznek ki, mint a felvételeken.

A találgatások széles spektrumot fednek le. Természetesen tudományos teóriák is születnek, egyelőre eredmény nélkül. Aztán jönnek a különféle emberi tevékenységekkel kapcsolatos elképzelések, fegyverekről, mérgekről hallani, ezekre szintűgy nincs bizonyíték. Naná, hogy az ufóhívők is megjelentek, akik arról fantáziálnak, hogy az idegenek űrhajóinak nyomát kell a szabályos körökben látni.

Talán egyszer majd lesz magyarázat is, de nekem más dolog jár a fejemben. Elég szerencsésnak mondhatom magam, mert egyszer egy egész hetes hajós búvártúrán vehettem részt Dugi Otok környékén. Nagy kár, hogy akkor nem jártunk ezeknél a köröknél, megnéztem volna őket. Egyébként merülnek búvárok arrafelé gyakran, akiknek eddig semmi nem tűnt fel.

Szóval még mindig lehetnek ilyen izgalmas felfedezések- ez pedig engem is lelkesít. Hamarosan megyünk a tengerre, jól nyitva kell tartani a szemünket, hátha valami izgalmasat látunk odalenn. Ufókra azért nem számítok, de sok más érdekes a szemünk elé kerülhet Dalmáciában...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!