A Valentin-nap össznépi felhajtásába sokan szeretnének beszállni. Vannak jópofa ötletek, amiken akkor is elmosolyodik az ember, ha az ünnep maga hidegen hagyja. Vannak erőltetett, nagyon marketingszagú megjelenések.

Ám most egy olyat láttam, ami kifejezetten taszító. A fogságban tartott tengeri emlősök kapcsán rengeteg vita van. Az intelligens állatok az akváriumban olcsó mutatványosként szórakoztatják az embereket az egyik álláspont szerint, a másik felfogás szerint viszont a gyerekek így testközelbe kerülhetnek ezekkel az élőlényekkel, tanulhatnak róluk, esetleg megértik a védelem fontosságát. Ki-ki álláspontja szerint vélekedik erről- én nyilván elfogult vagyok, hiszen sok időt töltök a tengeren, láttam már vadon élő delfint víz alatt és víz felett szép számmal, tehát nem igazán vágyok arra, hogy betonmedencében ugráló delfineket nézhessek meg.

Az viszont szerintem még a delfináriumok hívei számára is túlzás, ami Ukrajnában történt a minap. Két delfint arra idomítottak be, hogy "házasodjanak össze", volt nekik gyűrűjük, tanúik, meg egy kék parókás lány, gondolom ő főállásban sellő, mellékállásban anyakönyvvezető volt a színjátékban.

A delfinek intelligens lények, ehhez kétség nem fér, de a delfináriumban született és nevelkedett, betanított állatok lehetőségei nyilván korlátozottak a tanulásra. Ami itt történt, abban nincs semmi érzelem, pár jutalomfalatért idomították be őket a ceremóniára, és kész. A jaltai intézmény igazgatójának pedig még volt képe azt mondani, hogy a delfineknek is joguk van a boldog családi élethez! Ilyenkor tényleg könnyen lesz az emberből harcos környezetvédő. A fogságban tartással is nehéz megbékélni, de az ilyen megalázó bánásmód végképp elfogadhatatlan a számomra. Azon delfinek jogait emlegetni, akik egész életükre be vannak zárva...

Félreértés ne essék: ez nem csak a delfinekre vonatkozik. Egyáltalán nem tetszene az sem, ha némi felhajtás kedvéért fókáknak, medvéknek, kutyáknak tartanának kézfogót ilyen módon. Bízok benne, hogy az emberek többsége hozzám hasonlóan elutasítja az ilyesmit. És ha arra gondolok, milyen lenne látni az idomítás folyamatát, az esetleg erőszakos, kényszerítő betanítást, talán nem is nagyon akadna olyan, aki támogatná az "állatesküvőt"...

De jó is lenne, ha mindenki láthatná egyszer a vadon élő delfinek elevenségét, ugrásait, játékát, mert így lehet megérteni, nem az a nagy dolog, amit mutatványként adnak elő, hanem az, amit szabad akaratukból.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!