A Bikini-atoll közelében végrehajtott kísérleti atomrobbantások emlékeit a víz alatt lehet megnézni- köztük a USS Saratoga repülőgéphordozó roncsát.

roncs

Szomorú tény, hogy a meglehetősen új fegyvernek számító atombombákat nagyon is élesben tesztelték: ilyennel söpörték el Hirosima és Nagaszaki városát 1945-ben. Ám a fejlesztés ezek után sem állt le, de a következő kísérleteket már nem lakott területeken hajtották végre.

A Bikini-atoll a Marshall-szigetekhez tartozik- magányos pont a Csendes-óceánban, ami elég távol volt ahhoz, hogy nyugodt körülmények közt robbanthassák az atombombáikat az amerikaiak. 1946 és 1958 között 23 kísérletre került sor, és ezek során kiszuperált amerikai és lefoglalt japán hajókat is a tenger mélyére küldtek.

roncs

A USS Saratoga (CV-3) nevű repülőgéphordozót eredetileg csatahajónak szánták, de az amerikai haditengerészet döntéshozói nagyobb potenciált láttak a repülőgépeket szállítani képes hadihajóban, így 1927-ben már az új feladatra képesen állt szolgálatba. A Saratoga a második világháború számos ütközetében vett részt, 1945-ben Iwo Jimánál viszont súlyos károkat okoztak benne a japán kamikaze gépek. Az elavultnak nyilvánított hajót ezek után kiképzési célokra használták, majd átadták az atomkísérletek céljára.

Az amerikaiak a Bikini-atollnál 1946. július 1-én levegőben hajtottak végre robbantást, de ez csak minimális károkat okozott a Saratogában. 1946. július 25-én hajtották vége a következő robbantást, ám a Baker nevű teszt során már a víz felszíne alatt történt a detonáció. Noha a bomba 300 méterre volt a repülőgéphordozó, olyan döbbenetes erejű volt a hullám, mint ha cunami csapott volna le a hajóra. A Saratoga ki is emelkedett a vízből, a fedélzetén levő repülők pedig a tengerbe sodródtak, majd hamarosan követte őket a hajó is.

A víz alatti robbantás következtében radioaktív vízpára lepte el az atollt, és az ott élő lakókat ki is kellett telepíteni. Igazi nukleáris katasztrófával járt tehát a kísérlet, de ez nem jelenti azt, hogy az amerikaiak befejezték volna ezek után a robbantgatást.

A USS Saratoga roncsa ma ezeknek az atomkísérleteknek a mementója. A kilencvenes évek óta engedélyezett itt a merülés, ami nem csak a történelmi jelentőség miatt érdekes. A víz meleg, látványos az élővilág, és még csak mélyre sem kell menni, mert csak 15 méter mélyen van az egyenesen álló hajó legsekélyebb pontja.

roncs

Külön ráadás, hogy az egész világon csak három repülőgéphordozónál búvárkodhatnak az amatőrök is: a Saratoga mellett az egyik a mesterséges zátonyként elsüllyesztette Oriskany Floridában, a másik pedig a HMS Hermes Srí Lankában. Így aztán érthető, hogy sokan szeretnének merülni a Bikini-atoll híres roncsánál, még ha ez nem is egy olcsó mulatság. Nem csak a fedélzetet érdemes körbeúszni, hatalmas terek vannak a hajótestben, repülőgépek pedig a hangárak mellett akadnak a tenger fenekén is.

Azért jó lenne, ha a jövőben nem atombombák robbantásával küldenék a tenger fenekére a hajókat. Ma már nem is nagyon tesztelnek nukleáris fegyvereket a nyugati országokban, ami olyan szempontból érthető, hogy épp eléggé nagy a rombolóerejük ahhoz, hogy nem csak egy hajót, de az egész Földet el lehessen velük pusztítani. Egy nyavalyás 324 méter hosszú repülőgéphordozó már hét évtizede se állhatott ellen az erejüknek- aki nem hiszi, megnézheti a saját szemével...