Egy angol búvár beismerte, hogy egy 17. századi roncsból illegálisan emelt ki ágyúkat, amiket aztán külföldön értékesített.

Vincent Woolsgrove (érdekes, hogy arrafelé gond nélkül megjelentetik a vádlottak nevét, még a címe is szerepel a cikkekben) hivatásos búvár, Kentben él. Azért kell bíróság elé állnia, mert a London nevű, 1665-ben elsüllyedt hajó maradványai között talált hajóágyúkat a felszínre hozta és 2010-ben eladta azokat 46 ezer fontért. Az ágyúk most egy magászemély birtokában vannak Floridában, így a brit szakemberek nem vizsgálhatták meg azokat.

A rendőrség 2011-ben kezdett el vizsgálódni, miután bejelentést kaptak, hogy páran a víz alatti maradványokat fosztogatnak. Így jutottak el Vincent Woolsgrove-hoz is. A búvár először azt állította, nemzetközi vizekben bukkant az ágyúkra, így ártatlan. Ám Woolsgrove számítógépét átkutatva a nyomozók számos bizonyítékul szolgáló fotóra bukantak. Egyrészt meg lehetett állapítani, pontosan milyen ágyúkat hoztak fel, másrészt az is kiderült, a part közelében történtek a merülések, szó sem volt nemzetközi vizekről.

Az pedig végképp egyértelművé tette a helyzetet, hogy egy tartályban találtak egy 11 kilós 16. századi holland hajóágyút, amit szintén a tenger mélyéről hozott fel, több más lelet mellett. Az ágyú vizsgálata sokmindent elárult a szakembereknek: ezeket a fegyvereket az angolok a 17. században zsákmányolták, és aztán saját hajójukra vitték. A London maradványai között ezért voltak holland ágyúk. Azok mindmáig brit tulajdonban vannak, a víz mélyén is, tehát egyrészt lopásban bűnös a búvár, másrészt a hatóság félrevezetésében

A 300 főnyi legénységet a mélybe rántó London maradványait azóta régészek is vizsgálták már, de kérdés, mi minden tűnhetett még el a tenger fenekéről. A hatóságok szeretnék az eladott hajóágyúkat is visszaszerezni, mert úgy vélik, nem veszhetnek ek így a kulturális örökséghez sorolható tárgyi emlékek. Woolsgrove ügyében hamarosan ítélet is születik- és azért is verheti a fejét a falba, mert ha bejelenti a leletet, jutalmat kaphatott volna.