Ausztráliában mostanában gyakoribbak a cápatámadások. Erre sokféle módon reagálhatnak a fürdőzők, a hatóságok, a szakemberek is. A tenger szerelmesei érthetően óvatosabbak lett a Nyugat-Ausztráliában bekövetkezett támadássorozat után, az illetékes kormányzati szervek képviselő nyugatnak, közleményekeet adnak ki, majd cápák lehalászását is elrendelték. Utóbbi ellen nem csak a tudósok tilatkoztak, de az áldozatok hozzátartozói is. Az ilyen hajtóvadászok esetén szinte mindig az a végeredmény, hogy kifognak pár nagyobb testű cápát, de aztán a boncolás nem igazolja, hogy az elejtett állat lett volna az "emberevő".

Mondjuk ki: teljes képtelenség egy olyan hosszú partszakaszon, mint az ausztráliai, tökéletes biztonságot garantálni minden egyes vízbe merészkedő ember számára. Pont. Az alkalomszerű hajtóvadászok a teljes populációt tekintve nem sokat érnek, és persze ránézésre nincs is ember, aki kiszúrja, hogy ez a cápa veszélyes, az meg nem. Hálóval körbezárni nem lehet minden egyes strandot, azokba ráadásul sok teljesen ártalmatlan állat is belegabalyodhat, majd elpusztul.

Elvileg valamivel járhatóbb út lenne, ha a partot figyelnék folyamatosan, és aztán riasztanának minden tengerre szállót. Persze nem úgy, mint a Cápa filmekben, amikor Roy Scheider kiabálva hajtotta ki az embereket a vízből- szerencsére az életben mindez máshogy működhet.

Még ennél is jobb, ha a cápák maguk jeleznek. Persze nem felhívnak egy telefonszámot, ahol bejelentkeznek a cápadiszpécserhez: elektronikus jeladót lehet rájuk szerelni, és az érzékelők mellett elhaladva azonnal tudni lehet róla, ha a parthoz közelednek. Ezek után már csak egy lépés volt, hogy ezt a rendszert összekapcsolják a modern technikával: mivel szinte mindenkinek van okostelefonja, a Twitteren hoztak létre egy csatornát, ahol megjelennek a cápák mozgásáról szóló hírek. Így azonnal értesülhet a cápák jelenlétéről mindenki a parton.

A környezetvédők szerint ez az egész felhajtás viszont nem lesz túl hasznos, nem várják tőle azt, hogy biztonságosabb lesz a fürdőzés, szörfözés. Ettől függetlenül még mindig nyilván szimpatikusabb a számukra, mint a meghirdetett cápafogási program: a halászoknak engedélyezik azt, hogy a népszerű strandokat egy kilométerre megközelítő cápákat kifogják. A környezetvédők ezt a döntést hevesen támadják, és egyenesen azt tervezik, fizikailag is megakadályozzák azt.

Lehet, mégiscsak jobb a cápáknak a Twitter?...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.