Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amit szívesen megkérdeznél...

Létezik pár gyakran elhangzó kérdés a búvárkodás témakörében, most ezek közül válogattam pár tipikusat. No és nyilván meg is válaszolom őket legjobb tudásom szerint, de még sok kérdés lehetne, szóval vélhetően visszatérek még néhány témára a későbbiekben.

- Nem félsz a cápáktól?

- Nem. Több száz merülés alatt nagyjából egy tucatnyi alkalommal láttam olyan cápát, ami elvileg veszélyes is lehet. Ebből közel egyetlen alkalommal jöttek, és akkor is csak azért töltöttünk velük több időt, mert mi akartunk velük lenni, a búvárhajó közelében. Ha a zátony felé úszunk, nem jöttek volna. Szóval egyetlen merülés több, mint egy évtized alatt, amikor valóban közel voltak a cápák. A szuper közeli felvételek gyakran úgy készülnek, hogy a cápákat etetik, csalikkal vonzzák- akik nem fizetnek be ilyenre, nem túl gyakran találkoznak nagytestű cápával igazi közelségben. Ha fel is bukkan a cápa és meg is közelíti a szerencsés, az állatokat el nem ijesztő búvárt, akkor sem akarnak támadni, a búvárokkal szemben szinte soha nem agresszívek. Szóval a cápa ránk nem különösebben jelent veszélyt.

- És mi van az óriáspolipokkal, piranhákkal?

- A merülés nem hasonlít a gagyi horrorfilmekben bemutatott víz alatti világhoz, ahol folyamatosan veszélyes fenevadak leselkednek a búvárokra. Aki nem zaklatja az állatokat, igyekszük elkerülni bármiféle érintést, az gyakorlatilag teljesen biztonságban lehet bármilyen élőhelyen. Az erős áramlás, a nagy hullámzás, vagy az emberi hibák sokkal nagyobb bajba sodorhatnak bárkit a tengerben.

- Rendben, az állatokkal nincs probléma, de nekem nincs kedvem sokat vacakolni a drága felszerelésekkel. Palack nélkül van értelme vízbe menni?

- Igen, feltétlenül! A felszíni búvármaszkos, légzőcsöves úszáshoz, az ún. sznorkelezéshez nem kell különösebb előképzettség. Ha valaki nem merül mélyre, csak nézelődik, még mindig sok szépet láthat a sekély vízben. Vigyázni kell a hullámzással, az áramlatokkal, és pár alapszabályt kell észben tartani, és kiváló, biztonságos tengerparti program lehet ez is.

- Mégiscsak jobb lehet lemerülni, testközelbe kerülni az élőlényekkel, roncsokkal. Hány percre elég egy palack levegő?

- Megválaszolhatatlan. Palackból többféle méretű van (10, 12, 15 literesek a leggyakrabban használtak), és minden búvárnak más a levegőfogyasztása, egy kis termetű lánynak szinte biztosan kevesebb, mint egy megtermett férfiembernek. Emellett ha többet kell tempózni mondjuk áramlással szemben, biztos jobban fogy a levegő. És ami a legfontosabb: a mélység is befolyásolja a fogyasztott levegő mennyiségét. Ez egyszerű fizika, részletezni felesleges, a lényeg így is látszik: a kérdésnek ebben a formában nincs értelme. Az viszont elmondható, hogy ha a búvár biztonságos tartalékkal fejezi be a merülést (mert soha nem töküres palackkal jövünk fel), akkor jellemzően 40-60 percesek szoktak lenni a merülések.

- Drága sport a búvárkodás?

- Nem maga a merülés a drága, hanem sokkal inkább az utazás. A tanfolyam egyszeri költség, nem kell frissíteni a képzettséget, szóval ezt megfizetjük és kész. A felszerelést nem kötelező megvenni, bérelhető is. Egy merülés egy nyaralóhelyen nagyjából 25-30 euro, nem olcsóbb egy kirándulás se. Szóval a nyaraláson merülni párat nem szélsőségesen drága- a gond talán inkább az, hogy manapság a nyaralásokra futja kevesebb embernek sajnos. A búvárkodás, más hasonló kedvtelésekhez hasonlóan, luxuskiadásnak számít, így drágának könyvelik el, de véleményem szerint a kiadások jól kézben tarthatóak- ha jut ilyesmire pénz.

- Jól kell tudni úszni, ha valaki búvárkodni akar?

- Érdekes, de tulajdonképpen nem, a felszerelések segítenek a lebegésben, sok merülésen ráadásul nagyon keveset úszkálunk. Ám a tanfolyamok előtt mégis ellenőrizni illik a jelentkezők úszástudását, mert soha nem akkor van gond, amíg minden tökéletesen működik, és baj esetén bizony életet menthet, ha valaki biztonsággal mozog a vízben. Egyébként is, tengerre szállunk egy hajóban, valaki véletlenül vízbe esik, és megfulladhat mert nincs rajta mellény és palack? Fura lenne. Aki a vízre, víz mélyére készül, boldoguljon el külső segítség nélkül is.

- Ha elkérek valakitől egy búvárfelszerelést, merülhetek?

- Egyszer biztosan... A búvárkodás nem bonyolult, aki az alapokkal tisztában van, az biztonsággal merülhet az átlagos merülőhelyeken, kis mélységben. Ám aki az alapszabályokat nem ismeri, az életét kockáztatja már pár méteres mélységben is. Ezért ostobaság tanfolyam nélkül légzőkészülékkel merülni, mindenkit lebeszélnék róla, még egy medencében sem szabad saját szakállára próbálkozni senkinek.

- Oké, ha nem bonyolult, kérek kölcsön egy könyvet, és elolvasom. Így már merülhetek?

- Nem. A víz alatti lét teljesen ismeretlen nekünk, szárazföldi lényeknek, szükséges az, hogy hozzáértő oktató segítsen az első alkalmak során. Kár ezen okoskodni, aki búvárkodni akar, az végezzen el egy tanfolyamot egy korrekt oktatónál és kész. (És nem feltétlenül kell bedőlni a szépen hangzó kuponos akcióknak.) Vannak egyszerűen elsajátítható készségek, amiket meg kell tanulni annak, aki legalább minimális szinten biztonságban akar lenni. Ezeket oktató nélkül gyakorolni esztelenség, nem megtanulni pedig felelőtlenség.

- És hosszú ez a tanfolyam?

- 5-7 nap alatt le lehet tudni, van benne némi elmélet, pár védett vízi gyakorlással töltött óra, majd az első nyílt vízi merülések. Kiderül, kinek melyik feladattal akad gondja, és az oktató segíthet leküzdeni a kezdeti problémákat. Biztonságosan, felügyelettel lehet tóban vagy tengerben búvárkodni az első merüléseken így, és az oktató a tapasztalata miatt egyből ki tudja javítani a hibákat. Ez nem csak a biztonságról szól, hanem a merülés élvezetességéről is: aki jobban merül, jobban is érzi magát a víz alatt.

Ennyit az alapokról, ha összegyűjtök még pár hasonló kérdést, akkor folytatom a megválaszolásukat.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Éjszaka a tengerben

Nem mindenki szereti az éjszakai merüléseket. A búvárkodásban nappal is van valami borzongató, hiszen a víz alatt vagyunk, egy szerkezet tart életben, a levegőt a palackunkban visszük, a tenger pedig bármikor megtréfálhat.

Képzeljük el ez utóbbit éjszaka! Hiába van nálunk lámpa, csak pár méterre látunk el a fényének köszönhetően- ám ami a fénykörén kívül esik, vagy nem látható, vagy csak alig, ha mondjuk fenn van a hold az égen. Nem tudjuk pontosan, hol van a tengerfenék, hol van a felszín. A tájékozódás is kihívás, hiszen nincsenek fix pontok, amikor folyamatosan látunk. Ráadásul ha rosszul időzítünk, még a vacsoráról is lemaradhatunk...

Szóval könnyen meggyőzheti magát az ember, hogy inkább maradjon a hajó fedélzetén vagy a parton egy sörrel a kezében, és pihenje ki a nappali merüléseket, a sötétben úgysem lehet sokkal többet vagy nagyon mást látni. Ám ezt csak az állítja, aki nem szokott éjszaka merülni, mert a valóságban nagyon is megváltozik az élőlének viselkedése.

A víz alatt is van ugyanis olyan, hogy egy állat nappal vagy éjszaka aktívabb. Előbbiek megpróbálnak elrejtőzve pihenni, szemük némileg riadt, amikor rájuk világítunk- gyakran ez is oka annak, hogy pont nem a legerősebb lámpáinkat visszük magunkkal, hanem ellenkezőleg, egy kisebb fényerejűt választunk. Az éjszaka vadászó halak vagy polipok viszont annál mozgékonyabbak. A tűzhalak, kihasználva a lámpa fényét, préda után kutatnak. A nappal lukakban megbúvó polipok az aljzat felett úszva lesnek zsákmányra. A korallok mélyén napközben láthatlan apró rákok előbújnak, közelről meg lehet nézni őket. (Tökölyi Csaba barátom képei jól érzékeltetik a lámpafénynél merülés hangulatát.)

Vannak helyek, ahol pedig olyan nagy ragadozók tűnnek fel ilyenkor a búvárok közelében, mint a szirti cápák: a Cocos-szigeteken csapatostól indulnak vadászni, a Maldív-szigeteken minden apró mozgást érzékelve járőröznek a zátonyon. Aki ilyen helyen merül éjszaka, annak jobb, ha nem száll az inába a bátorsága pár ragadozótól! Az állatok ugyan a búvárokra nem veszélyesek, de azért egy pár pillanatig győzködni kell erről magunkat, ha karnyújtásnyira tőlünk felbukkan a semmiből egy érdeklődő cápa... Szóval amikor közeledik a naplemente, a búvárok már a parton készülődnek. Nem kell megvárni az éjfélt, amikor a felszínen alkonyodik, a víz alatt már sötét van.

Az éjszakai merülések változatosságát illusztrálandó gyűjtöttem csokorba néhány látványos filmet. Érdekes látni, mennyire másra számíthat a búvár a Kanári-szigeteken, a Maldív-szigeteken vagy Indonéziában...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Merülő hangulatfelelősök

A búvárkodás mindenkié: még a Dallas Cowboys cheerleaderei is szétnéztek a víz alatt. Mert manapság ez már igazán nem olyan extrém hobbi, hogy ne űzhetnék kicsik és nagyok; és a Cowboys csinos szurkolólányai a jelek szerint szintén nagyon élvezték a merülést.

Az amerikaifutball-csapatok jelentős részének vannak cheerleaderei (de nem az összesnek), akik a meccseken táncolnak a pálya szélén, szurkolásra biztatva a nézőket. A cheeleader-csapatokba bekerülni nagy megtiszteltetés, komoly válogatáson kell bizonyítani hozzá. Évről évre megújulnak a csapatok, mindig bekerül néhány új tag, a régiek közül páran búcsút intenek. A szurkolás természetesen nem főállás, a lányok munka vagy egyetem mellett gyakorolnak, hogy aztán hétvégén csinos egyenruháikba bújva örvendeztessék meg a közönséget. A téli hónapokban ez nem is feltétlenül kellemes szórakozás, mert időnként fogvacogtató hidegben kell szerepelniük.

Van azért kellemesebb oldala is ennek a hobbinak, és ez a rendes évi naptárfotózás. A lányok általában egy melegebb éghajlatú helyre, tengerpartra utaznak, ahol elkészülnek a következő évi naptárhoz a bikinis fotók. A csapatok oldalai komolyan tudósítanak ezekről a roppant fontossággal bíró eseményekről, sok képpel illusztrált naplók, beszámolók kerülnek fel az oldalakra.

Jut idő a kikapcsolódásra is: a dallasiak megismerkedhettek például a búvárkodás rejtelmeivel. Természetesen ők sem az Északi-sarkon jártak, a mexikói Cozumel szigeten kaptak lehetőséget arra, hogy a Karib-tenger néhány szép zátonyán szétnézzenek. Cozumel roppant népszerű az amerikai búvárok körében, hiszen Mexikó csak egy rövid repülőút, a Karib-tenger kellemesen meleg, van is mit nézni a mélyén, ráadásul tele van a környék a búvárbázisok mellett hotelekkel, bárokkal, éttermekkel.

Visszatérve a búvárkodó pomponlány-csapatra, a bikinis brigád a fotós beszámoló szerint először a tengerparton készült a merülésre, de aztán hajóra szálltak, és csobbantak egyet. Valószínűleg a búvárhajó legénységének ritkán van benne része, hogy ilyen speciális csoportot merültethetnek, de ki tudja, talán más cheerleader-csapatok is rendszeresen programba iktatják a búvárkodást, és minden évben lesz pár szuper napja egy búvároktatónak...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

2 Tovább

Mint a karácsonyfák

Van a víz alatt egy különös élőlény: apró, színes, és meglehetősen hasonlít a fenyőfákra. Ám ezek nem növények, hanem állatok. A csőférgek közé tartoznak, azaz egy meszes vázú csőbe húzódnak vissza veszély esetén. A fa "ágainak" segítségével táplálkozik a féreg, amivel miniatűr lényeket szűr ki a vízből.

A karácsonyfaférgek a búvárok körében is kedveltek, a búvárfotósok pedig kifejezetten szeretik a színpompás állatokat. Korallokon élnek, nem könnyű közel férkőzni hozzájuk anélkül, hogy a korallra támaszkodik a fotós. Pedig igencsak meg kell közelíteni őkelméket, mert 2-3 centis parányokról van szó. A képeken nagynak tűnő karácsonyfaférgek bizony roppant aprók.

Ráadásul óvatosan kell mozogni, mert veszély esetén gyorsan visszahúzódnak, és akkor volt-nincs fotóstéma. Ilyenkor lehet várni addig, amíg újból előbújnak, vagy keresni lehet másikat, csak persze már elővigyázatosabban közeledve. Egyébként videósnak sem rossz téma a kinyíló csőféreg, elegáns lényről van szó. A megjelenésük pedig tényleg az ünnepeket idézi...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Váratlan vendég

Vajon hogy nézne ki a bohóchalak karácsonya?

Valószínűleg nem kell túlbeszélnem azt, hogy mi, emberek szeretünk eljátszani a gondolattal, milyen lenne az állatok világában egy-egy nagyon emberi esemény. Sok mese, film, festmény létezik ahol a különféle állatok kézfogót tartanak, nagygyűlésen vitatják meg az aktuális problémákat, seregben egyesítik erejüket vagy ünnepelnek.

Mi, búvárok is szívesen töprengünk az ilyesmin, és ilyenkor nagyon jellemző, hogy régi képeinket elővesszük, és az arra alkalmasokból kiindulva víz alatti karácsonyi jeleneteket hozunk össze. Nekem sem az idei az első próbálkozásom: keresek egy fotót, ami megfelelőnek látszik, és aztán indulhat a móka.

Mert a képek ilyen átalakítása játék, természetesen, hiszen nem vagyok profi a képmanipulációban. Nem is baj, ha nem tökéletesen hibátlan a mikulássapka vagy a karácsonyfadíszek odaillesztése, hiszen végülis nem becsapni akarok senkit, inkább csak a magam saját búvármódján ilyen formában is karácsonyozok. Az idei évben például az egyik képet elnézve arra gondoltam, milyen érdekes lenne egy olyan jelenetet összehozni, amikor váratlanul toppan (vagyis inkább úszik...) be a bohóchalak karácsonyi partijába egy búvár, aki rácsodálkozik a feldíszített víz alatti "nappalira".

Vajon mit kérhetne egy ilyen halacska karácsonyra? Nagyobb anemonát, ahol lakhat? Kevesebb vakut villogtató, hangosan buborékot eregető búvárt? Vicces lenne elképzelni, ahogy a tengeri élőlények sellőformájú angyalkákról mesélnének ivadékaiknak... A fantáziánkban bármi megtörténhet, akár ez is, és ennek köszönhetően lettek sikeresek a tenger mélyén játszódó rajzfilmek, mint a Nemo nyomában, a Cápamese, a Spongyabob, sőt, még a Vízipók-csodapók is majdnem ide sorolható.

Szóval az évnek ebben az időszakában nyugodtan eljátszhatunk a víz alatti karácsony gondolatával. Ezt a képet is azért osztom meg, hátha akad aki szívesen töpreng ilyesmin lazításként- és aztán ha a tenger élővilágáról, a karácsonyról, és végül rólunk emberekről, a mi tevékenységünkről filozofálunk, a végén még az is lehet, tanulunk valami újat magunkról.

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Karácsony búvármódra

Mifelénk sajnálkozunk, ha nem fehér a karácsony. Ausztráliában viszont a búvárok inkább örülnek annak, hogy ilyenkor ott nyár van: merüléssel ünnepelnek.

Idehaza is van búvárkarácsony, én is vettem részt ilyenen. Hogy is néz ez ki? Összegyűlünk egy tó partján, aminek a vize ilyenkor már roppant hideg, ezért csak pár bátor ember vállalkozik a merülésre. Van feldíszitett karácsonyfa is, de arra ügyelni kell, hogy kellően ki legyen egyensúlyozva, hiszen a víz alatt marad. A díszeknek se illenék fellebegnie a felszínre. Bemegyünk a jéghideg és általában nem túl jó látótávolságú vízbe, pár percet "ünnaplünk", majd kissé fagyoskodva iszunk egy pohár forralt bor- feltéve, hogy nem kell vezetnie az embernek.

Élmény? Az hát, naná. Nem mondom, hogy rendszeresen vágyok ilyenre, de egyszer feltétlenül érdekes volt. Amikor én is merültem, egy roppant érdekes epizódra is sor került. Egy tévéstáb is jelen volt, akik valamiért kitalálták, hogy a műsorvezető lány is velünk merül majd. Előtte való nap uszodában tréningeztek, aztán megjelentek a tópartok. Mi, rutinos búvárok összecuccoltunk, beöltöztünk, bementünk a vízbe és csendben vacogva vártuk. Akkor még nem tudtuk, mire: később megjelent búvárruhában a csaj, kissé bizonytalan léptekkel. Teltek a percek, és már nem volt túl kellemes csak úgy várakozni. Aztán végül a hős tévés elszánta magát, és belépett a tó vizébe. Majd két lépés után sarkon fordult, és úgy integetett, menjünk csak bátran, neki ennyi elég volt a decemberi merülésből. Tulajdonképpen megértettem, de hogy magunkban mit mondtunk, nem idézném- nem volt túl ünnepi...

A lenti videót készítő búvárklub tagjainak viszont nyilván nem volt ilyen gondja, mert Sydney környékén a víz elég kellemes decemberben. Ráadásul a mikulásruhás merülést az is feldobja, hogy bőven van mit nézni: búvárkodás közben például tintahalat, tűzhalat, szőnyegcápát is láttak a felvételek tanúsága szerint. Ezért megéri közösen ünnepelni a víz alatt is...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Szudán titkai

A kevesek által felkeresett ország a Vörös-tenger legszebb merülőhelyeivel büszkélkedhet- a kalandra vágyók cápák közt búvárkodhatnak, érintetlen korallzátonyokat csodálhatnak meg, és még Cousteau kapitány nyomdokába is léphetnek.

cápa egzotikus fotó

A Vörös-tenger egyike a legszebb, legizgalmasabb úti céloknak, ha valaki a búvárkodás köré szervezi az utazásait. Sajnos a tengert körülvevő országok nem mindegyike számít vonzónak vagy turistabarátnak: Egyiptomban voltak az elmúlt években forrongások, Szaúd-Arábia nem igazán nyitott ország, Jemenbe vagy Eritreába kevesen jutnak el, és Szudán sem tipikus turistaparadicsom.

A hatalmas ország déli része a közelmúltban önállósította magát, de a tengerpartra utazók nem sokat látnak a még mindig szinte kontinensnyi ország zavargásaiból. Általában közvetlenül Port Szudánba érkeznek, és egyből hajóra is szállnak. Persze jól teszik, ha jó előre foglalnak helyet maguknak a hajós szafarin, mert ellentétben Egyiptommal, ezen a hosszú vörös-tengeri partszakaszon csak egy maroknyi búvárhajó szeli a habokat. 

cápa egzotikus fotó

Ennek azért megvan a jó oldala: a zátonyokon nagyságrendekkel kevesebb búvár fordul meg, sokkal egészségesebbek a színpompás korallok, és ami egyből feltűnik, az a nagytestű ragadozók gyakori előfordulása. Nem számít extrának egy szirtcápa felbukkanása, sőt, még pörölycápa-rajokra is biztonsággal lehet számítani pár helyen.

Itt van például a világhírű Shaab Rumi zátony, az 1990 óta védelem alatt álló Sanganeb atoll, ami 50 méter magas világítótornyáról és meredeken egészen 800 méteres mélységig zuhanó korallos falairól egyaránt ismert, no és ne felejtsük a számos cápafajnak otthont adó Angarosh zátonyt se... A tengerfenékből kiemelkedő apró zátonyok falai annyira meredekek, hogy éles mélykék kontúrral veszi őket körül a tenger, így ezeken a tengeri oázisokon összpontosul szinte minden élet. A roncsok közül a második világháború idején elsüllyedt Umbria, és az 1974-ben tengerfenékre került Blue Bell a leghíresebb- mind a kettő autókat szállított, csak éppen más korszakból!

cápa egzotikus fotó

A búvártörténelem iránt érdeklődők számára igazi csemege a Precontinent II: ez a víz alatti bázis a Shaab Rumi zátony mellett épült fel, és otthont adott a Jacques-Yves Cousteau vezette búvárcsapat egyik leghíresebb kísérletének. Ebben a "búvárlakban" éltek a tenger mélyén egy hónapon át a búvárok. A különleges kísérletnek épp az idén volt az ötvenedik évfordulója, bizonyára borzongató érzés lehetett ebben az évben az építmény maradványai mellett búvárkodni, ahol ma már halak és korallok laknak, nem emberek.

cápa egzotikus fotó

A tenger viszont hasonló élményt kínál, mint annak idején, hiszen most se járnak ide túlságosan sokan, nem üldözték el a búvárok százai az állatokat, nem dobálták le a hajók tucatjai a korallokra a horgonyaikat. Viszont van, aki évről évre visszatér, Selmeczi Dániel búvárfotós barátom például a szudáni merülések szerelmese. Kedvenceivel, a cápákkal ugyanis itt tud a legjobb eséllyel találkozni a Vörös-tengerben, és ki is használja az alkalmat, számos nagyszerű felvétele született itt. Megörvendeztetett azzal, hogy egy csokorra valót elküldött nekem, így képekkel is be tudom mutatni Szudán kevesek által ismert víz alatti világát.

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

cápa egzotikus fotó

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Egy év szabadtüdőzés

A szigonyos vadászatnál már hangsúlyoztam, mennyiben számít sportteljesítménynek az, hogy valaki egy lélegzettel képes legyen halakat üldözni. Ám ez a kis videó azt demonstrálja, mennyire izgalmas az is, amikor valaki kamerával "vadászik".

Persze a mostani apró akciókamerák sokat egyszerűsítenek a helyzeten, mert könnyebb velük mozogni, minőségük viszont méretükhöz képest kiváló. A szabadtüdősök is szívesen használják, egyszerűen csak magukra rögzítik, vagy a mostanában divatos módon egy rúd végére teszik, így közelebb tudják vinni az állatokhoz.

Meg kell jegyezni, a palack nélkül úszó szabadtüdősök eleve gyorsabbak, mozgékonyabbak, tehát jobban tudják tartani a tempót az állatokkal. Csak persze vigyázniuk kell rá, hogy ne feledkezzenek bele a látványba, mert a levegőforrásuk korlátos... Szóval a szabadtüdőzést akkor sem szabad egyedül űzni, ha valaki nagyon ügyes és rutinos. Egyszerre élmény és kihívás ez a fajta kedvtelés.

Szabadtüdős videóból van egyébként bőven, de ennek az az érdekessége, hogy a világ több pontján merülve rögzítették. Vannak benne medencében, német tóban és maldív korallzátony mellett készített snittek is, és kicsit betekintést ad abba, hogy zajlanak a merülések. Néha irigylem a szabadtüdősöket, akik hozzám képest sokkal kevesebb cuccal utaznak és buknak a víz alá. Mert a filmben felbukkan manta, cetcápa, delfin és teknős is- ennél szebb élményeket én sem kívánhatnék.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Igazi sellők: Alena

A cseh és a nemzetközi szabadtüdős búvárkodás egyik sikeres alakja az ostravai Alena Zabloudilová. A fiatal sportoló 2003 óta versenyez, először hazai versenyeken bizonyított, utána pedig külföldön is letette a névjegyét.

Meg kell jegyezni, hogy a kelet-európai szabadtüdős búvárok jelentős részben a karrierjük első szakaszában a medencés kategóriákban bizonyítanak. Mivel kedvtelésként, külső támogatók nélkül űzik ezt a sportot, nincs eleinte arra lehetőségük, hogy hosszabb időt tölthessenek edzéssel egy távoli országban, ahol biztonsággal lehet a mélymerüléseket gyakorolni. Nem elég ugyanis az, hogy egyedül nekivág valaki a tengernek, szükség van a felszíni biztosításra is.

Alena viszont elég tehetségesnek bizonyult ahhoz, hogy már rangos nemzetközi versenyeken is részt vehessen. 2011-ben az AIDA világbajnokságán két érmet szerzett, Constant Wieght No Fins kategóiában első, Free Immersion kategóriában második lett. Az egyiptomi Dahabban majd a Bahamákon rendezett Vertical Blue versenyen szintén remekül szerepelt 2012-ben. Több országos rekord birtokosa, a legjobb eredménye Constant Weight kategóriában 90 méter, Free Immersion kategóriában pedig 82 méter. 2013-ban Variable Weight kategóriában javított a nemzeti rekordon, 107 méteres merüléssel. Bizonyára hallunk még róla a jövőben.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

A brit vizek óriáscápái

Vajon van-e ember, aki nem ijedne meg, ha egy 10 méteres, hatalmasra tátott szájú cápa közeledik felé?

Nos, vannak akik kifejezetten keresik ezt az élményt. A magyarul óriáscápának nevezett basking shark az egyik legnagyobbra növő faj a cápák családjában. Ám hasonlóan gigászi méretű rokonához, a cetcápához, ez is plankotonokkal táplálkozik, az emberre maximum akkor jelenthet veszélyt, ha az túl közel úszik hatalmas uszonyához. Egy több tonnás állatnak ugyanis egyetlen uszonycsapása elég ahhoz, hogy kiüsse az embert, szóval illik egy kis távolságot tartani.

A legnagyobb érdekesség úgyis az állat hatalmas, kitátott szája. A táplálkozó óriáscápák a felszín közelében úsznak, így viszonylag könnyű őket kiszúrni, a csónakból a vízbe ugró búvárok pedig megcsodálhatják, ahogy a tágra nyílt szájú jószág nyeli a rengeteg vizet (óránként másfél millió litert!), amiből apránként kiszűri a táplálékot. A természet tréfája, hogy pont a legnagyobb cápának kell a legkisebb méretű ennivalóval beérnie- de ha belegondolunk, azért nekünk biztosan jobb ez így, mint ha nagy fogak ülnének abban a szájban.

Míg a cetcápákért messzire kell utazni, az óriáscápákat elvileg sokkal közelebb is megtalálhatjuk, az Egyesült Királyság vizeiben az év bizonyos szakában gyakran előfordulnak. Sokan szerveznek is ilyen túrát például Skóciában vagy Cornwallban, ahol tulajdonképpen egysíkú fotók és videók készülnek: enyhén zöldes vízben látszik egy óriási, kitátott száj. Azért én nagyon szeretném átélni ezt az "unalmat"...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog