Manapság bármiből lehet mesterséges zátony- az Egyesült Államokban mindenféle kiszuperált járművet a víz alá süllyesztettek már, hogy a tengeri állatoknak új élőhelyet biztosítsanak.

New York városában rengeteg metrókocsi futott a síneken az elmúlt évtizedekben. Milliók utaztak rajtuk, amíg el nem jött a borítékolható végzet: kiszuperálták őket. A forgalomból kivont metrókocsikat nyilván jellemzően feldarabolják, az alkatrészeiket hasznosítják, beolvasztják. No de néha új élet vár rájuk, ugyanis rengeteg kocsit dobtak a tenger mélyére hogy mesterséges zátonnyá váljanak.

Persze nem csak úgy fogják és behajigálják a vízbe a koszos kocsikat. Mert mondani sem kell, kapnak rendesen a metrók amíg a síneken futnak. Szóval tisztítják ezeket, és eltávolítanak minden veszélyes anyagot is belőlük, kiveszik az üvegeket is. Lesz tehát egy igencsak nagy "doboz", rengeteg ki- és bejárattal, üregekkel, búvóhelyekkel, és ezeket a halak, rákok, más állatok nagyon szeretnek.

A metrókocsik viszont nem a tenger alatti erőkre vannak méretezve, így ha ki vannak téve a hullámzásnak, áramlatoknak, hamar darabokra eshetnek. Mindenesetre amikor egyben maradnak, gyorsan megtelnek új "utasokkal". A sok metrókocsi-zátony egyike Dél-Karolina államban található, Myrtle Beach előtt, ahova 40 kocsit süllyesztettek pár éve. Egy helyi búvárbázis fotói képet adnak arról, hogy is néznek ki most ezek a régi járművek.

Ezen a videón pedig az is látható, hogy kerültek ezek a kocsik a vízbe, hogy néztek ki közvetlenül a süllyesztés után, és milyenek lettek pár év után.