Nagyon szép állapotú brit bombázó roncsa merülhető Görögországban.

A Vickers Wellington közepes bombázót a harmincas évek közepén tervezték. Nem fémborítású volt, egy egészen sajátos vázszerkezetre rögzítették a borítást, ami miatt egyrészt könnyű lett a gép, másrészt meglepően nagy sérüléseket képes volt elviselni. A kétmotoros Wellington kifejezetten sikeres gépnek számított, a háború végéig szolgálatban maradt, rengeteg bevetést teljesítettek vele.

Noha több, mint 11,000 példányt építettek a Wellington különböző variánsaiból, mára csak két egyben maradt gép látható az Egyesült Királyságban kiállítva. Ám a víz alatt is felfedeztek egyet, ami kifejezetten jó állapotban merült a tenger fenekére.

1943. november 7-én az esti órákban Líbiából indult el bevetésre egy Wellington, azzal a céllal, hogy német hajókat támadjon Naxosz sziget közelében. Az első csapás után másodjára is ráfordultak a kikötőre, ám ekkor egy légvédelmi ágyú lövedéke súlyosan megrongálta a gépet. A pilóta úgy döntött, megpróbál elvergődni a géppel egy másik szigetig, és ott leszállt a tengerre a Wellingtonnal. A legénység sikeresen elhagyta a gépet, partra jutottak, majd onnan sikerült hazamenekíteni őket.

A gép történetét ismerő görög búvárok tudatosan indultak el Szifnosz sziget közelében a roncs felkutatására. Végül sikerrel is jártak, 70 méteres mélységben bukkantak rá a bombázóra. A feladat nem volt egyszerű, hiszen tengeri léptékben egyáltalán nem nagy egy nagyjából 20 méter hosszú gép. Ám végül meglett a Wellington, és könnyű volt beazonosítani, ugyanis a pilóta ügyességének köszönhetően a vízre szállást jórészt megúszta a gép, máig egy darabban nyugszik a mélyben.

A jó látótávolságú, tiszta vízben viszont lehetőség volt arra, hogy remek képek készüljenek. Helen Tsopouropoulou fotóin jól látható a különleges, rácsra emlékeztető vázszerkezet. Noha a mélység miatt nem fogja búvárturisták tömege megrohamozni a roncsot, ez talánnem is baj, mert így nem válik szuvenírvadászok áldozatává.