Elképesztő kijelentést tett egy polgármester a Fülöp-szigeteken: a cetcápák és delfinek irtására biztatja az embereket, mert szerintük ezek miatt van kevés hal a tengerekben.

Furcsa világban élünk. Miközben azt hisszük, sok tény evidens mindenki számára, szemmel láthatóan nem ez a helyzet. Nézzük ezt a hal-kérdést! Az kétségtelen, hogy a világ sok pontján csökken a halállomány, de ezért akármelyik ragadozót felelőssé tenni elég vicces. Egyrészt egyre több ember él a Földön, egyre többet eszünk, és természetesen ezért egyre több halat fognak ki a tengerből.

És ha még ez nem lenne elég, pár száz éve nem létezett nagyipari halászat. Fáradtságos, de fenntartható módon fogták ki az ennivalót. Manapság viszont léteznek kifejezetten barbár halászati módszerek: a tengerfenéken mindent elpusztító vonóhálók, vagy a dinamitos halászat. Ne csodáljuk, ha kevés a hal, amikor a mélyebb vizeket letarolják a vonóhálók, a robbanóanyagok pedig nem csak a nagy halakat, de a kicsi ivadékokat is értelmetlenül elpusztítják, így a halpopuláció nem tud regenerálódni.

Ehhez képest Cebu tartomány Dumanjug városának "bölcs" polgármestere, Nelson Garcia szerint a megoldás a delfinek és cetcápák eltüntetése a vízből. Amikor az újságírók rákérdeztek, nem érzi-e visszásnak ezt a felvetést, hiszen szigorúan védett állatokról van szó, ő válaszul a Bibliára hivatkozott. Szerinte Isten rendezte úgy a dolgokat, hogy mindent az ember uraljon, és így jogunk van a túlélés érdekében bármit megölni. Szerinte azok a tudományos eredmények csak elméletek, amik szerint nem a tengeri ragadozók a felelősek a halászok kisebb fogásáért.

A vita a Tanon-szoros gazdag vizeiről folyik, amik védettek, de sokak gazdasági érdeke azt szolgálná, hogy engedélyezzék itt a kereskedelmi célú halászatot. Vannak összefonódások a politikusok és a halászflották tulajdonosai közt, nem csoda hát, hogy páran azt szorgalmazzák, ne legyenek ilyen "feleslegesen" védett területek. Saját hatáskörben állítólag több polgármester beengedi a halászhajókat a szorosba- nem a delfinekről szól itt az igazi vita, hanem pénzről.

Garcia azzal érvel, hogy a helyieknek bevételt jelent a halászat lehetővé tétele, de az emberek jótevője azzal nem foglalkozik, mi lesz, ha sikerül teljesen eltünteni a halakat ezekből a vizekből- akkor többé nem lesz pénz se halfogásból, se turizmusból, mert a kihalt, letarolt korallzátonyok nem vonzzák a tenger szerelmeseit többé.