A Bahamákon tipikus program az etetéses cápamerülés, de az még az ott dolgozó rutinos profikat is meglepte, amikor egy cápa egészen közel ment hozzájuk, mintha a testére tekeredett kötél eltávolítását kérte volna.

Persze a felvételek becsapósak is lehetnek. Nem minden helyzetből kell romantikus háttérsztorit gyártani, elég nehéz belelátni egy cápa fejébe még annak is, aki nap mint nap tucatnyival búvárkodik. A gyakorlott merültetők képesek a cápákat úgy megnyugtatni, hogy azok akár mozdulatlanul is tűrjék a rájuk tekeredett kötél eltávolítását, de hogy valóban tudja-e az állat, mi akadályozza, és tényleg azért úszik-e közel- ezt azért nehéz igazolni.

Az viszont tény, hogy ezúttal jó helyen és jó időben voltak a búvárok, segíteni tudtak a cápának. Ez a legfontosabb, és azt kell mondjam, a két hölgy igazán ügyesen kezelte a helyzetet. Ezek a gyors ragadozók azért elég váratlanul is tudnak reagálni, és ők a védőruha ellenére kockázatot vállaltak a segítségnyújtással.

És hogy miért vállalták ezt fel? A tengeri élőlények életkilátásai erősen romlanak, ha a mozgásukat erősen akadályozó kötélbe gabalyodik a testük, ezt nem kell magyarázni. A cápák etető túraszervezők számára nem csak üzleti okokból fontos, hogy sok látnivaló legyen a búvárok számára, ők valóban odafigyelnek ezekre az állatokra, szeretik őket. Így aztán adott helyzetben talán fel sem merült bennük a kétely, hogy segítsenek-e. Állatvédelem élesben...