Internetes aukción hirdette meg egy régi ágyú tengermélyi lelőhelyét egy nyaraló.

A történet szerint a 64 éves amerikai Eric Sanford és felesége, Debbie St. Kitts sziget közelében saját vitorlásukkal hajóztak, majd lehorgonyoztak egy öbölben. Sanford lemerült hogy ellenőrizze a horgonyt, amikor attól nem messze valami furcsát vett észre. Először azt hitte, egy farönk nyugszik a tenger fenekén, aztán rájött, az aligha süllyedt volna el. Közelebb ment, és kiderült, nagy és régi, talán 17. századi ágyút talált. Visszament a hajóra, és elújságolta feleségének az izgalmas hírt.

roncs

Mások talán elkezdtek volna kutatni, megpróbáltak volna a felszínre hozni valamit, de Sanford nem akart búvárrégészkedni. Küldött az elmentett GPS-koordinátákkal egy levelet a közeli Brimstone Hill Fortress illetékeseinek, majd folytatta a vitorlás nyaralást. Ám pár nap múltán mégiscsak aktivizálta magát, és feltett az eBay-re egy hirdetést: az 1600-as évekből származó bronz hajóágyú lelőhelyét kínálta megvételre.

A hirdetésben az szerepel, hogy a vevő megkapja a pozíciót, úgy válhat tehát kincsvadásszá, egy lelőhely első kutatójává, hogy megspórolja a hosszadalmas előzetes keresgélést. Az eladó azzal kecsegtet, talán milliókat ér majd a lelet.

De van-e joga bárkinek ilyesmivel üzletelni? A helyzet több, mint furcsa, ugyanis Sanford semmit nem hozott fel a tengerből, nem a mélyből kimentett, ellopott leleteket hirdetett meg. St. Kitts, sok más országhoz hasonlóan, saját tulajdonának tekinti a vizei mélyén nyugvó maradványokat, így ha bármit elmozdított volna az amerikai turista, bíróság elé állíthatnák. Ő viszont csak információt kínál megvételre- szerinte ebben nincs semmi illegális, míg mások szerint egyszerű kalózkodás, mert olyasmit ad el, amihez se neki, se más kincsvadásznak nincs semmi köze.

roncs

Sanford állítja, ő bizony a helyi hatóságnak küldött levélben megosztotta az ágyú helyzetét, az nem az ő dolga, hogy még csak válaszra se méltatták. Ám félő, hogy ha amatőrök kezdenek el ágyúkat kihalászni, nagy kárt okoznak a lelőhelyen. Egy több száz éve a tengerben nyugvó tárgy kiemelésének megvan a maga megfelelő eljárása, mert ha óvatlanok, megsérülhet az ágyú. Nem úgy megy, mint a kalandfilmekben, amikor gyorsan megtalálják a láda aranyat, emelőballonnal felviszik a felszínre és mindenki meggazdagszik. 

Először alaposan át kell fésülni mindent, hogy kiderüljön, mikori pontosan ez az ágyú és hogy került a tengerbe. Látni kellene, van-e más is a környéken, de nyilván ha valaki jön és vaddisznó módjára feltúrja az aljzatot, akkor onnantól a régészek keresztet vethetnek a szakszerű feltárásra. Az ágyú kiemelését is meg kell tervezni.

Sanford mindenesetre nem izgatja magát. Már Grenada felé tart, és várja, milyen összegű ajánlatot tesznek az aukción. Ha a pénz a zsebben, az már nem érdekli, a vásárló tényleg tesz-e bármilyen illegálisat az információ birtokában. És szemmel láthatóan nem vágyik arra se, hogy a tisztességes megtalálónak kijáró dicsőség illesse- többre becsüli annál a ropogós dollárokat. Talán emiatt a felfogás miatt tényleg hasonlatossá vált az egykori kalózokhoz, még ha nem is támad meg és foszt ki hajókat.

roncs

roncs