A floridai Cape Canaveral bázis közelében bukkantak roncsokra a víz alatt.

roncs

A Global Marine Exploration nevű cég bejelentése szerint nagyon izgalmas felfedezést tettek. Még 2015 szeptemberében kutattak az űrkikötőtől nem messze eső partszakaszon, amikor a műszerek nagyobb tárgyakat jeleztek a tenger fenekén. Az alaposabb vizsgálódás kedvéért most visszatértek a búvárok és a régészek, hogy szétnézzenek.

roncs

Hajók maradványait, törmeléket találtak szétszórva, és ezek között rejtőzött három gazdagon díszített bronz ágyú, ezen kívül még másfél tucat ágyú, horgonyok, lövedékek, értéktárgyak kerültek elő. A felfedezésben az a különleges, hogy a 16-17. századból származó hajók roncsáról van szó. A hajóágyúk egyikén II. Henrik francia uralkodóhoz köthető jelzést találtak, így először Jean Ribault 1565-ben elsüllyedt hajóinak megtalálását valószínűsítették. Később ezt az elméletet elvetették, de ettől függetlenül minden bizonnyal francia hajók maradványai nyugszanak a mélyben, abból a korszakból, amikor ők is meg akarták vetni a lábukat az újvilágnak ezen a részén.

roncs

Florida állam régészei együtt dolgoznak a jövőben is a céggel, ugyanis a tapasztalatok szerint eredményes az együttműködés. Bővülnek az ismeretek arról az időszakról, amikor először érkeztek az európai gyarmatosítók, és nyilván a vállalkozás számára is megéri a közös munka. 

roncs

A lelet érdekessége, hogy sekély vízben van, a part közelében, és Cape Canaveral illetve a Kennedy Space Center csak egy ugrásnyira van. Mondhatni a mai kor felfedezői és a 400 éve hasonlóan merész felfedezésekre induló tengerészek találkoznak ezen a helyen. És hogy akkor sem volt veszélytelen az ilyesmi, azt jelzi, hogy a mélyben roncsok nyugszanak, amelyeket valószínűleg egy hurrikán küldött a hullámsírba....