Paul Allen újabb mélytengeri roncsexpedíciója járt sikerrel.

A Microsoft-alapító amerikai milliárdos, Paul Allen mostanában azzal hallat magáról, hogy szuperjachtja fedélzetén roncskutató expedíciókat szervez. Pár hónapja bejárta a hír a világot, hogy megtalálták a híres japán csatahajó, a Musashi roncsait, most pedig egy már feldezett roncs maradványainál tettek izgalmas merülést a távirányítású eszközei.

Az Octopus nevű hajóról indított robottal képesek voltak a közel háromezer méteres mélységbe lejutni, és így meg tudták kísérelni a régebben megtalált hajóharang felszínre hozatalát. Mivel ezúttal sikeres volt a művelet, a Hood egyik fontos tárgyi emléke újból napvilágra került. Természetesen Paul Allen nem tartja azt meg, a harang múzeumba kerül, hogy emléket állítson a sok emberéletet követelő tengeri csatának.

A hatalmas, 262 méter hosszú Hood az angol flotta egyik büszkesége volt. 1941. május 24-én süllyedt el, amikor a németek két hajója, a Bismarck és a Prinz Eugen pontos találatainak következtében olyan súlyosan megsérült, hogy három perc alatt eltűnt a tenger mélyén. Valószínűleg az egyik lőszerraktárt érte találat, ami felrobbant, és ez szétszaggatta a hajót. A Hood 1418 főnyi legénységéből csak hárman élték túl a katasztrófát. 

A németek hiába arattak gyors győzelmet, a végzet később utolérte a Bismarckot is: május 27-én süllyesztették el a német csatahajót. Ekkor több, mint kétezer tengerész vesztette életét. A háború teljes erőbedobással dúlt, aratott a halál, és hol volt még a vége...

A Hood hajóharangja sok fiatal tengerésznek állít emléket, akik hősi halált haltak azon a végzetes napon. A múzeumban méltó helyet kaphat az Allenék áltak felszínre hozott lelet, és így a fiatalabb generációba tartozók is személyesen nézhetnek meg egy nagy jelentőségű tárgyi emléket.