Négy éve süllyedt el a Rena nevű teherhajó, aminek maradványait benépesítette a tenger élővilága. Egy lapban új képek jelentek meg arról, hogy néz ki manapság a roncs.

A hatalmas, 236 méter hosszú Rena nevű konténerszállító rendesen megrakodva feneklett meg új-zélandi vizekben. A baleset környezeti katasztrófát okozott, mert a súlyosan megsérült hajótestből szivárogni kezdett az olaj. A hajóról a konténerek többségét sikerült kimenteni, azután a hajótest jelentős részét is kiemelték.

Ám még ma is ott nyugszik a mélyben a két darabra szakadt Rena maradványa. Mivel már eddig 500 millió dollárt költöttek a mentésre, amivel a Costa Concordia kiemelése után a második legdrágább ilyen munka volt, a hajót birtokló cég azt kérvényezte, hogy ami a víz alatt van, az maradjon ott.

A döntéselőkészítés részeként a mélyben mérték fel a roncs jelenlegi állapotát. A szakemberek majd eldöntik, rejt-e magában veszélyt az, ha ott marad a rozsdásodó hajótest, vagy netán az jár nagyobb kockázattal, ha megpróbálkoznak a kiemeléssel. Az viszont tény, a halak nem igazán válogatósak: nagy számban élnek a Rena maradványain.

Talán már csak azért is érdemes lenne meghagyni a roncs egy részét, hogy emlékeztessen rá, a hajózás veszélyes üzem- és nem csak a tengerészek kerülhetnek bajba, hanem az élővilág is.