A koreai kompbalesetnél jelenleg a búvárokra sok és nehéz feladat hárul. Nyilván az önmagában is megvisel mindenkit, hogy fiatal áldozatokat kell keresni, de vannak bőven nehezítő tényezők.

A tenger maga elsősorban: ha viharos, ha nagyon hideg, akkor a munka akár lehetetlenné is válhat. Aztán az is gond, hogy roncsba kell beúszni. Egy ilyen nagy komp hajóteste hatalmas, könnyű eltévedni. Sötét van benn, tárgyak lebegnek amik akadályozzák a haladást, a búvár bármikor elakadhat. Az is megeshet, hogy valami akkor szakad le, amikor alatta úszik el a kereső búvár.

Egy felborult roncsban tájékozódni sem könnyű, hiszen megváltozik, merre van a fenn és a lenn. A folyosók keskenyek, a kicsi kabinokban még fényes nappal sem mindig könnyű mozogni, nem hogy ilyen helyzetben. Sokszor kell lemerülni, hiszen nem lehet egyszerre több testet kihozni- és azzal kell manőverezni a szűk részeken. Egyszerűen soha nem lehet tudni, mi vár az emberre a következő pillanatban.

A búvárok mégis ott vannak, mert tudják, munkájuk fontos: amíg egy szemernyi remény van emberélet megmentésére, nem adhatják fel. De a család számára annak is jelentősége van, ha áldozatot hoznak a felszínre- bizonyosságot kapnak szerettük sorsáról és méltóképp búcsúzhatnak.

Ám a búvárokra még ezután is szükség van. A víz alatti vizsgálatok adnak arra választ gyakran, miért is következett be egy baleset. Még évtizedekkel később is árulkodó lehet egy sérülés vagy egy fontos részlet. Most nyilván a túlélők vallomást tesznek, de ezek ellenőrzésében is segít a merülés.

A folytatásban a roncs további sorsát kell rendezni. Ellenőrizni kell, nem képez-e akadályt a hajózási útvonalon, nem szivárog-e szennyező anyag belőle, stabilan nyugszik-e vagy elmozdulhat, letarolva a tenger fenekét.

A mélyben derül ki, a roncs kiemelhető-e, milyen módon és hány darabban. Egy nagyobb hajótestnél hosszú, nehéz és veszélyes munka vár a búvárokra. A víz alatt vágnak, hegesztenek, rögzítenek, eközben leszakadó elemek alá kerülhetnek. Így vesztette életét egy búvár egészen sekély vízben a Costa Concordia roncsánál.

A különböző feladatok más és más területeken járatos búvárokat igényelnek, de nem csak nekik kell profinak lenni. Koreában több százan merülnek a roncsnál, koordinálni kell a munkájukat, hogy ne egymást zavarják a mélyben, biztosítani kell az ellátást és a technikai feltételeket, és így tovább. Mindezt azért, hogy több áldozatot már ne követeljen az így is tragikus baleset...