A cápaetetős programokról sok vitát lehet olvasni. A napokban egy Karib-tengeren dolgozó búvár barátom említett egy balesetet, amiről én eddig nem hallottam, utánaolvastam- ismét egy elgondolkodtató eset történt.

Sint Maarten volt a helyszín, ahol a támadás történt tavaly év végén. A csoportban néhány vendég búvár volt, illetve a helyi búvárbázis alkalmazottai. A fotósok keddvéért csalival vonzzák a cápákat a búvárok közelébe, a ragadozók ilyenkor karnyújtásnyira úszkálnak előttük. Egy cikkben arról írnak, hogy azon a helyen "tilos" az etetés, de barátom elmesélte, a valóságban tucatnyi bázis etet rendszeresen cápákat, hetente több alkalommal. A pénz a Karib-tengeren is nagy úr...

Azon a bizonyos merülésen a bázis egyik alkalmazottja, egy fiatal nő etette a cápákat, amikor az egyik a lábszárához kapott. Az oktató sérült lába vérezni kezdett, és a kapkodás után a cápák meglepő módon azonnal eltűntek a környékről. A búvárok felmentek a felszínre, a bázis senkinek nem akart nyilatkozni semmit, és az első hírek csak annyiról szóltak, hogy nem komoly a sérülés.

A szakértők már akkor is felhívták a figyelmet, ez nem egy ki nem provokált, véletlenszerű támadás, hiszen a cápák az etetés során egyáltalán nem viselkednek természetesen. Ebben sajnos benne van az, hogy a cápák falatozás közben sérülést okoznak. A Bahamákra szervezett cápaetetős túrákon már többször történt baleset, volt, aki életét is vesztette. És egyre több olyan videó kerül fel az internetre, ahol a jelek szerint csak centiken múlik a komoly sérülés. Ez a búvár például visszanézve a felvételeket valószínűleg csak lesett, milyen közel volt a hatalmas tigriscápa állkapcsa a fejéhez...

 

Szóval ez egy veszélyes játék, és mint kiderült, a Sint Maartenben történt harapás is jóval komolyabb sérülést okozott az először közöltnél. Sajnos az oktató lábszárából konkrétan kiharapott egy darabot, nem csak a bőr, hanem az izom is sérült. Repülővel vitték jobban felszerelt kórházba, ahol próbálták műtéti úton elérni azt, hogy a lábát egyáltalán használni tudja. 

Kétségtelen, igen sok ilyen merülés zajlik a nagyvilágban, ahol semmilyen harapás nem történik. Nem arról van szó, hogy minden egyes búvár az életét kockáztatja aki cápákkal merül, de az etetés során mégis előfordulhatnak váratlan helyzetek. Arról viszont mi magunk döntünk, elmegyünk-e egy ilyen programra vagy sem. Bizonyára borzongató élmény a cápákat ilyen közelről látni, de amikor becsobbanunk a vízbe, legyünk tisztában azzal, hogy a történetnek van egy másik oldala is. Voltak már sérülések, és nem egy olyan eset lehet, amit "jelentéktelennek" tartanak, és soha nem ír róluk senki. A Karib-tenger meleg vizében rövid, vékony búvárruhában merülők lábát, kezét pedig alig védi valami, könnyű felsérteni a bőrt. Ebbe persze senki nem hal bele, de ha ennél komolyabb a sérülés, akkor már baj lehet.