Floridában lehetőséget teremtettek arra egy akváriumban, hogy mindenféle előképzettség nélkül együtt úszhassanak a cápákkal, teknősökkel és a többi állattal a látogatók.

Önmagában az nem újdonság, hogy a cápás akváriumokban a búvárok merülésre kapjanak lehetőséget, van ilyen Budapesten is. Ez nem egy olcsó program sehol, de a búvárok kapnak egy eligazítást, mert ugyan nem sok veszélye van a merülésnek, a cápák azért cápák. Akváriumtól függ, hogy milyen állatfajok vannak és mekkorák a medencék, néhol még cetcápa is akad, és a tartály akkora mint egy futballpálya, máshol jóval kisebb mélységű helyen lehet búvárkodni. Vannak tipikus fajok, a hegyes fogai miatt némileg ijesztő, de egyébként emberre veszélytelen homoki tigriscápa igen sok tengeri akváriumban megtalálható például.

Szóval aki búvár, annak ott van a lehetőség ilyen merülésekre, de egy akváriumi kalandért nem akar mindenki tanfolyamot végezni. Bár az előképzettség nélküli búvárprogramokkal szemben vannak ellenérzéseim, lehet ezt biztonságosan bonyolítani. Floridában például azt találták ki, hogy a vendégek búvármaszkot és egy kicsi palackot kapnak, és nem szabadon úszkálgatnak, hanem egy rúdba kapaszkodva vontatják őket a víz felszínén. Így nem merülnek még pár méterre sem, viszont mégiscsak a vízben vannak, testközelben az állatokhoz.

Meglehet, olyan is akad, akit egy ilyen élmény sarkall arra, hogy beiratkozzon egy búvártanfolyamra, mert igazi merülésekre vágyik. Másnak meg talán egy életre elég ez a néhány percnyi idő a felszín alatt. Embere válogatja... A cápákat meg nem nagyon kérdezi senki. Bár talán számukra talán még változatosság is, hiszen folyamatosan egy számukra viszonylag szűk térbe vannak bezárva, ott élik le az életüket, így aztán ki tudja, talán örülnek az emberek jelenlétének. Vagy esetleg stresszelik őket a búvárok? Nyilván nem szabad túlzásba vinni a merültetést, hiszen az állatokra is vigyázni kell, mert ha velük történik valami, akkor a látogatók sem jönnek: a cápa nélküli cápás medence .

Meg kell tehát találni egy egészséges egyensúlyt, mert a pénz nagy úr. Amíg lesz jelentkező, addig lesz cápás úszás is- és most már azoktól is lehet így bevételre számítani, akik még csak nem is búvárok. Ügyes...