Úgy tartják, a víz mélyéről származó emléktárgyak többségét nem illik megvenni, mert gyakran élő kagylók, csikóhalak vagy korallok elpusztításával gyűjtik be őket. A cápák foga viszont a kivételek közé tartozik- ezeket a ragadozókat nem ezért fogják ki, hanem az uszonyuk miatt.

Ám bizonyos lelőhelyeken bőven akad cápafog, amelyeket egyszerűen elhullajtottak az állatok- különleges fogberendezésük miatt egy cápa egy héten akár 30 fogat is elhullajt amelyek helyére új kerül, és ez így megy egész életén keresztül. Ezek összeszedésével nagy tragédiát nem lehet okozni. Csak éppen tudni kell, hol érdemes keresgélni. 

Az ősi cápák fogai is igen sokat bírtak ki a vizek mélyén, évmilliók elteltével is kerülnek elő szép darabok. Sőt, némelyikük egészen nagy, tenyérnyi is lehet, a mára kihalt megalodonok fogai ugyanis roppant méretesek voltak. Gyakran meglepő helyeken bukkannak elő fogak, még szárazföldön is- egykor ugyanis jóval nagyobb területet borított be a világóceán. Emiatt lehet az is, hogy sekély, bőven a kontinensek belsejében levő folyók némelyike is sok-sok millió éves cápafogat rejt.

Az Egyesült Államokban, Alabama államban található a Sepulga folyó. Alig három méteres mélységben szétnézve a megfelelő helyeken annyi a cápafog, hogy még válogatni is lehet: akadnak egészen aprótól az ötcentisig mindenféle. Az itt merülő búvárok szerint egy óra alatt akár ötszáz fog is begyűjthető. 

40 millió évvel ezelőtt itt még az óceán végtelen kékjét láthattuk volna. A felszín alatt halak sokasága élt, ezek fogai süllyedtek a tenger fenekére. Aztán a tenger szintje jelentősen csökkent, csak egy folyó maradt itt, aminek folyamatos munkája elvitte az üledéket, így a ma merülő búvároknak nincs túl nehéz dolga. Pár egészen sekély szakaszon még csak le sem kell merülni, elég belegázolni a vízbe is felkapkodni pár szimpatikus cápafogat. A legjobb helyek általában ott vannak, ahol erősebb a sodrás, például vízesések közelében. Az itt levő fogak ráadásul szinte teljesen épek, különösebb tisztítás nélkül is szép emléktárgyak lehetnek. 

Programnak sem lehet utolsó egy-két merülés itt. Persze kinek kell több száz cápafog? Ha már ekkora a választék, elég a legszebbeket kiválasztani, és hagyni másoknak is- például az itt rendszeresen kutató szakembereknek, akik kíváncsiak az egykor errefelé élt halak maradványaira. Mert cápák mellett még sok más hal fogai is előkerülnek.

Az, hogy a Sepulga folyó bizonyos pontjain ennyi fog van, nem véletlen tehát. És amíg van cápa a tengerekben, addig lesz cápafog-utánpótlás is- bár amilyen számban fogják ki őket, hogy cápauszony-leves alapanyaga legyen belőlük, a nyílt tengerekben jóval kevesebb eséllyel lehet majd a jövőben nézelődni.