Ne legyenek illúzióink: a cápák ritkán bukkannak fel a búvárok közében csak úgy, minden nélkül.

Ez a videó egy tipikus cápás merülést mutat be Florida keleti partjainál, Jupiter város közelében. A cápák nyilván általában a környéken vannak, de hogy a búvárok gyakorlatilag karnyújtásnyira láthassák őket, csalit vetnek be a cégek. A cápák pedig jönnek, már-már tolakodnak a búvárok közt, hogy jusson nekik az ingyen lakomából.

Erről én nyilván nem mondhatok ítéletet, még ha furcsának is találom időnként ezt a fajta cápás "showműsort". Szeretném hinni,  hogy tudják, mit és hogy csinálnak, és a hatóságok folyamatosan figyelemmel kísérik, változik-e a cápák viselkedése. Ezt én megítélni innen, sok ezer kilométerről a fotelben ülve aligha fogom.

Bár a saját, személyes meggyőződésem az, hogy a legjobb, ha ilyen trükkök nélkül figyeljük meg a cápákat, az iparág elég komoly szelete épült az ilyen merülésekre. Azért az is jó pont, hogy az emberek tényleg szeretik a cápákat, tényleg kíváncsiak rájuk, még fizetnek is az ilyen élményért. De azért érdemes tovább gondolni a dolgokat, én magam is kitérek rá a könyvemben.