Nem is kell más karácsony napjára, csak egy szép videó, amire jó rácsodálkozni: a hideg norvég fjordok vizében élő tengeri emlősökkel úszni óriási élmény lehet.

A felvételen a bálnák mellett a másik főszereplő a kardszárnyú delfinek csapata. Ezekben az állatokban az a különleges, hogy ahhoz képest, mekkorák, milyen elegánsan, sőt, kecsesen mozognak a vízben. És ami még jobb, a vízben úszkáló emberekkel nem is törődnek...

Persze van azoknak elég baja így is, mert telente Norvégia környékén a tenger azért nem mondható túlságosan melegnek. Nem mondom hogy megoldhatatlan a probléma, jó száraz búvárruha kell, de ettől még nagy melege senkinek nem lesz. Na bumm, egy ilyen találkozásért sokan vacognánk egy keveset.

Nincs mese, vonz az ország és a tengeri emlősök. Az utazás igazság szerint könnyen tető alá hozható, a repülőjegy nem megfizethetetlen, keresni kell valami szerény szállást, be kell fizetni 1-2 napra hajós túrára, és kész. 

Rossz érzést csak az okoz, hogy a norvégok nem csak azért hajóznak a bálnák közelébe, hogy a fizető turisták megnézzék őket, hanem vadásznak is. Szerintem hosszabb távon jobb lenne a bálnalest erőltetni, már csak azért is, mert a kilőtt bálnák előbb-utóbb elfogynak. Ráadásul rombolja az ország imázsát is... 

Szóval szurkoljunk inkább a bálnáknak és a bálnanéző túráknak! Legyen mindenkinek karácsonya.