Szerencsés, ha a közös hobbi és a romantikázás összeegyeztethető- ráadásul szerintem ehhez nem is kell feltétlenül a legdrágább egzotikus úti célokat választani!

utazás

A Valentin-nap kapcsán olvastam egy összeállítást arról, a pároknak hova érdemes elutazni, ahol merülni is lehet, ám a hely hangulata is magával ragadó. Kézenfekvő az olyan trópusi úti célok között szétnézni, ahol fehér homokos strandok, tengerre néző szobák várják az utazók, és a felszín alatt is van látnivaló.

Például elsőrangú választás lehet Bora Bora, ami a luxusutazások kedvelőinek körében igencsak népszerű, és a cáparajongó búvárok is imádják. Hasonlóan kedvelt például Fiji vagy Rangiroa is, csak tudja megfizetni az ember. A fehér homokos, álomszép szigeteiről jól ismert Maldív-szigeteken még válogatni is lehet a különféle fekvésű, árszínvonalú helyek közül. A merülés pedig jó időszakban lenyűgöző, cetcápa, manta is előfordul. A térségben maradva még a Seychelle-szigetek jöhetne szóba, ha valakinek fontos a türkizkék, meleg tenger, bár a merülési lehetőségek talán nem annyira kiugróan jók errefelé.

utazás

Amennyiben fontos az elsőrangú búvárkodás mellett a felszíni programok változatossága, a kulturális élmények, akkor Ázsiában akár picivel kedvezőbb áron is találhatunk alternatívát. Elég példaként említeni Balit Indonéziában, ahol mindenféle kategóriájú resortból lehet válogatni, és van bőven olyan, ahol a hotel előtt található egy szép korallzátony, ideális lehetőséget teremtve a közös, romantikus búvárkodásra. Persze van ilyen hely más indonéz szigeten, Malajziában, a Fülöp-szigeteken is- csak győzzük átnézni a kínálatot.

No meg ott van még a Karib-tenger! A búvárkodás itt talán egy árnyalattal kevésbé vonzó, mint Dél-Kelet-Ázsiában, de a víz tiszta és meleg, és akadnak csodálatos tengerpartokkal megáldott szigetek. Turks & Caicos, Tobago, vagy Belize-ben az Ambergis Caye ilyen hely, és akkor még említést sem tettünk a kizárólag dúsgazdag sztárok előtt nyitva álló luxusresortokról.

utazás

Ám én hiszek benne, nem csak méregdrága luxusutakon lehet beiktatni a merülést a szerelmespároknak- csak okosan kell szervezni. Megértem, ha valaki a zsúfolt nyári hónapokban kerüli a tipikus görög, török, horvát nyaralóhelyeket- ők például körülnézhetnek, nincs-e esetleg félreesőbb sziget az országban, ahol megejthető a romantikus nyaralás. Ha fontos a hangulat, szerintem érdemes utánajárni, milyen lehetőségeket kínálnak az olyan olasz szigetek, mint Szardínia, Ustica, Ischia, Capri. 

Persze van, aki számára a romantikához is hozzátartozik egy nagyváros nyüzsgése, pezsgő kulturális élete. Általában nem is tervezünk búvárkodással, ha ilyen helyre utazunk pedig talán csak jobban szét kellene nézni. Ott van például a fapadosokkal is elérhető Róma- nem kell ecsetelni, mennyi látnivalót kínál! Ám elég egy rövid utazás a városból a helyiérdekű vasúttal, és máris a tengerparti Ostiában találhatjuk magunkat. Ennek a környékén van egy pompás, színes élővilágú védett tengeri nemzeti park, ahova rendszeresen járnak a helyi búvárközpontok. Egy kis előre szervezéssel könnyedén megoldható a merülés, és tapasztalatból állíthatom, nem is csalódik az ember a felszín alatt.

utazás

Hasonló kitérővel lehet búvárkodást szervezni akkor, ha valaki Barcelonában tölt pár napot, majd 1-2 napra átteszi a székhelyét L'Estartitba, ahonnan a legendés Medes-szigetekhez futnak ki a búvárhajók.

Szóval a romantika és a búvárkodás nem zárja ki egymást, sőt. És az sem gond, ha éppen nem futja a legdrágább utazásokra- járjunk nyitott szemmel, olvassunk utána a lehetőségeknek, és néha váratlanul jó alternatívákra akadunk. Csak képzeljük el párunk örömét, ha fapados repjegyekkel ajándékozzuk meg Rómába- és eláruljuk, hogy már a merüléseket is megszerveztük! Ez lesz aztán csak a különleges meglepetés...