Elkalandozott csoportjától egy búvár Mexikóban, életével fizetett érte.

baleset

Régi alapszabály (nem csak) a búvárkodás területén, hogy az ember annyi kockázatot vállaljon be, amennyit még tud kezelni. Akinek nincs hozzá képzettsége, az ne merüljön mélyre, barlangba, roncsba- ennyit kell észben tartani.

Természetesen nem akar mindenki speciális tanfolyamokat elvégezni, ezért van több helyen lehetőség arra, hogy profi vezetőket követve biztonságosabban hajthassanak végre egy-egy nagyobb kihívást jelentő helyen merülést is a turisták. Ezt a gyakorlatot nem mindenki nézi jó szemmel, de a fizető vendég nagy úr, és ha mindenki odafigyel, akkor működik is az elképzelés.

A mostani példa viszont arra hívja fel a figyelmet, mi történik, amikor valami váratlan következik be. Mexikóban sok különlegesen szép víz alatti barlang (ún. cenote) van, ezek egy része nem teljesen zárt, tehát egyes szakaszok bárki merülhet itt. Ám vannak egészen hosszú, labirintusszerű járatok, és aki ott eltéved, annak nincs esélye a túlélésre.

Egy ilyen mexikói cenotéban indult el merülni egy csoport: egy profi helyi búvárvezető és három vendég. Két német nő mellett egy spanyol férfi fizetett be a barlangi búvárkodásra a Tulum közelében található Calavera cenotéba. Nagyjából fél óra után vette észre a két nő és a vezető, hogy a spanyol búvár hiányzik a csoportból. Próbálták keresgélni, de nem jártak eredménnyel. A felszínen riasztották a hatóságokat, végül a búvárok másnap délután találták meg az áldozatot. 

baleset

A vizsgálat szerint a búvár elkalandozott, szem elől tévesztette azt a kötelet, ami mutatta a barlangból kivezetett utat. Onnantól kezdve pedig csak a vakszerencsén múlik, valaki kitalál-e. Egy rutinos, képzett barlangi búvár pontosan tudja, milyen szabályokat kell betartania, de aki nem tapasztalt zárt terekben, az egyszerűen csak eltéved, majd pánikba esik, ami szintén nem segít a probléma kezelésében.

Szóval azt kell észben tartani, hogy olyan merülést vállalj be, amihez kellően gyakorlott és képzett vagy. És ragaszkodj az előzetesen megbeszélt utasítások követéséhez, mert bizony egyetlen hibán akár az ember élete is múlhat.