2300 éves leletet hoztak a felszínre Szicíliában.

A kőből készült horgonyt delfinszimbólum díszíti. A Szicília északnyugati részén, alig 19 méteres mélységben felfedezett ókori leletet emelőballonokkal emeltek ki. A munkát régészek végezték, akik Palermóba szállították azt konzerválásra. 

Egy helyi búvár, Marcello Basile talált rá a horgonyra, és ő figyelmeztette a hatóságokat, hogy a mozdonyt valaki megpróbálta elmozdítani. Nem volt más megoldás, gyorsan a felszínre kellett hozni, mielőtt fosztogatók kezébe került volt a kulturális örökség részét képező horgony. 

A horgony kora alapján az időszámítás előtti 4.-3. században készült, nagyjából Nagy Sándor kora után, a hellenisztikus korban. Ebben az időszakban a Földközi-tenger térségében mindenütt jelentős volt a görög befolyás, és ennek nyomai felfedezhetők a tárgyakon is. A delfin Afrodité Euploia istennő jelképe, aki a tengerészek védőszentjének számított. 

Szicília közelében több értékes leletet fedeztek már fel az ókorban. A helyi búvárok is figyelnek rá, hogy nem akarja-e valaki ezeket ellopni, és a hatóságok pedig korszerű eszközökkel, például mozgásérzékelőkkel, jelzőbójákkal igyekeznek megnehezíteni a tolvajok dolgát.