Új-Zélandon a parlamenthez fordulnak munkahelyük veszélyesebbé válása miatt a búvárok - úgy érzik, egyre több a rájuk leselkedő cápa. Ennek okát pedig az etetéses turista merültetésekben látják.

Úgy vélik, a Stewart sziget közelébe szervezett cápás kalandok megváltoztatják a nagy fehérek viselkedését. Nagyjából száz ragadozó él ezekben a vizekben, akik szerintük megszokják azt, hogy ha emberek jönnek, ennivalót kapnak. 

Állításuk szerint pár túraszervező egészen furcsa új módszereket alkalmaz, például emberi formájú csalival vonzza a cápákat a hajó közelébe. Ez érthető módon zavarja a rendszeresen a mélyben dolgozó búvárokat. Szervezetük, a PauaMac5 ezért fordul a törvényhozókhoz. 

A felvetést egy bizottság vizsgálja. Természetesen a túrák szervezői szerint nincs a pániknak semmi alapja, és kutatások szerint sincsenek nagyobb veszélyben a cápaetetés miatt se a búvárok, se az úszók. 

A halászatból élő búvárok szerint a szigorítások elsősorban nem az embereket védik, hanem a cápákat. Szeretnék, ha mindenki felelősséget vállalna a saját tevékenységéért amikor többféle módon dolgoznak gyakorlatilag ugyanazon a munkahelyen osztozva -  a tenger jelenti a megélhetést mindenki számára. Attól tartanak, a cápák viselkedésének megváltozása tragédiákhoz vezethet. 

A képviselők szeretnék alaposan megvizsgálni a kérdést. Egyikük szerint nem lehet legyinteni a veszélyre, ami esetleg évtizedek óta a tengeren dolgozó új-zélandiak életét kockáztathatja. 

Ezen a területen még nem készült kutatás a cápaetetés hatásairól, de Dél-Afrikában már volt hasonló. Ott azt találták, kizárólag akkor módosul a nagy fehérek viselkedése, ha rendszeresen, ugyanott, ugyanakkor és ugyanúgy vonzzák őket a csalikkal. Azt pedig nagyon valószínűtlennek tartották, hogy ez búvárokat sodorna veszélybe. Ám az is érthető, hogy azok nem veszik félvállról az ügyet, akik nem egyszer az életben, ketrec védelmében merülnek alá a nagy fehér cápák területén, hanem minden nap a mélyben dolgoznak. Ők nem csak nézelődni mennek le, teljesen váratlanul érheti őket egy ragadozó felbukkanása. Ha lehet csökkenteni a kockázatot, akkor ki kell alakítani a mindenkinek megfelelő kompromisszumot.