Mola molával találkoztak a búvárok Hawaii közelében.

Kurt Chambers rutinos szabadtüdős búvár és víz alatti fotós, és ezúttal különlegesen szerencsés volt. Épp merülgettek társával, amikor egy nagy halra figyeltek fel: először más fajra gondoltak, de aztán kiderült, egy mola mola (avagy naphal) úszott fel előttük a felszínre. Még soha nem láttak itt ilyet, ezért Kurt lelkesen fotózni kezdett, miközben az állat nem zavartatta magát.

A szakértők is azt mondják, igazán mázlisták voltak a búvárok. Az, hogy mola molák élnek a nyílt vízben, nagy mélységben Hawaii közelében, tudható volt. De nem nagyon jellemző, hogy az emberek szeme elé kerülnek a sekély vízben, így az, hogy Chambers Kona előtt találkozott vele, nagy mázli.

Nem csoda tehát, hogy a lehető legtöbb időt próbálták vele tölteni. Ez a példány nagyjából másfél méteres volt, de van 3 méteres mola mola is, ami így a legnagyobb csontos halnak számít, akár egy tonnát is nyomhat. Ezzel együtt viszont teljesen veszélytelenek, elsősorban apróbb élőlényekre vadásznak.

Sokan szeretnének velük merülni, ezért akár messzi helyekre is elutaznak- Balin például pont most van a mola mola-szezon. Kurt társa, Katie Pentz is nagyon szeretett volna látni egyet a víz alatt, de hogy ezért nem kell távoli országba repülni, elég odahaza kimenni a tengerre, arra nem számított. Így még nagyobb volt a találkozás miatti lelkesedése.