Rengetegen megosztották a ketrecben örjöngő cápáról készült videót, ám meg kell jegyezni, nem ez az első ilyen eset.

A felvétel tanúsága szerint épp két ketrecben is búvárok voltak a hajó mellett, ami a Mexikó nyugati részén található Guadalupe mellett fehér cápás merültetésre vitte a vendégeket. Ilyenkor valamilyen csalival vonzzák a ragadozókat a hajó közelébe, és hogy jobb képek készülhessenek, egészen a ketrec közelében húzzák el a cápákat vonzó falatokat.

Ám az egyik odacsalogatott ragadozó olyan tempóban vágódott a ketrechez, hogy beszorult a rácsok közé. Ekkor szabadulni próbált és be is tuszkolta magát a szűk ketrecbe- aminek alján épp egy búvár próbált kitérni az útjából. A hajóról sikerült kinyitni a ketrec ajtaját, a cápa pedig valahogy kivergődött. A búvárnak nem lett baja, a cápa sérült meg valamelyest.

Minden jó, ha jó a vége? Az a nagy helyzet, hogy a csalizós merülésekről láttak már napvilágot hasonló videók. Ezúttal a búvár szerencsés volt, no meg elég rutinos volt ahhoz, hogy ne kezdjen el kapkodni, meghúzta magát a ketrec alján. De láttam olyat is, amikor "kicsit" bepánikoltak odabenn az emberek.

Alig valamivel korábban szintén Guadelupe vizeiben hasonló eset történt, egy csalizott cápa úszott közel a ketrechez, és amikor ott sejtett zsákmányt, benézett a ketrecbe. Ahogy próbált beférkőzni, beszorult a rácsok közé. Sikerült óvatosan kiemelni a ketrecet, a búvárok kimásztak, majd kirángatták a cápát is. Ebben az esetben sem sérült meg senki.

De a kérdés természetesen ezek után adott: ha rövid időn belül több problémás eset is előfordul, nem kellene felülvizsgálni a ketreces merültetés gyakorlatát? Mégiscsak nagy fehér cápákról van szó, amik adott esetben nagyon komoly sérüléseket okozhatnának. 

Fontos leszögezni: ez nem cápatámadás! A csalizott, a számukra vonzó szagoktól izgatottá váló ragadozók reakciói pont annyira normálisak, mint amikor valaki egy nagytestű kutyával szórakozik hasonló módon. Ha a cápa az emberekre vadászott volna, abban a kis ketrecben nem sok esélyük lett volna. Nem azért pörögnek be, mert ember van a vízben, hanem azért, mert véres, ínycsiklandozó tonhaldarabok.

Félő, hogy elég lesz egyetlen baleset ahhoz, hogy megint vérengző cápákról beszéljen az egész világ. Mert abba sokkal kevesebben gondolnak bele, a folyamatos csaliztatás megváltoztatja a cápák viselkedését. Ráadásul a vendégek is mindig többet akarnak. Az már nem elég, ha pár méterre a ketrectől elmegy a cápa, közelítse meg öt centire azt, így jobb fotókat lehet készíteni! A cégek pedig igyekeznek kiszolgálni az igényeket. Olyan áron viszont nem kellene, hogy aztán abból baja legyen búvároknak, az érintett cápának vagy akár az összes cápának, mert megint negatív színben tűnnek fel ezek a különleges tengeri élőlények.