Egy egyiptomi hajó legénységét büntették meg cápák etetése miatt.

A közelmúltban súlyos baleset történt a Vörös-tengerben, egy cápa harapott meg egy búvárt. Több szakértő is megszólalt a baleset kapcsán, néhány újabb videót is láthattunk, ahol a fehérúszójú óceáni cápák meglehetősen tolakodó módon viselkedtek- és néha úgy festett, csak a szerencsén múlt, hogy más búvárt nem ért sérülés.

Az viszont feltűnő, hogy néha a cápák tudatosan mentek olyasmire, amit mintha feléjük nyújtottak volna a búvárok- a kis kamerák pontosan ilyenek voltak. Akadtak, akikben már ekkor felmerült a kérdés: miért reagálnak így? Mi annyira érdekes az emberekben a cápák számára?

Aztán pár nappal később néhány újabb fotó járta be az internetet: az egyik egyiptomi búvárhajó fedélzetéről vízbe lógatott hússal csalogatták a közelbe a cápákat. Ez a gyakorlat rendkívül veszélyes, a cápákat felingerli, éppen ezért tilos is. A helyi környezetvédelmi szervezet emberei gyorsan a nyomára akadtak a szabályszegőknek, a legénységet és a búvárhajó üzemeltetőjét is megbüntették.

Nem vagyok benne biztos, hogy ez annyira egyedi eset lett volna. Nagyon elkeserítő, hogy pont a búvárokból élők követnek el ilyen baromságokat, amivel a búvárokat sodorják veszélybe. Természetesen a cápák közelében mindig óvatosnak kell lenni, ám ha az állatok viselkedését ilyesmivel befolyásolják, arra azért elég nehéz készülni. Remélhetően ez a büntetés figyelmeztetés lesz azok számára, akik hasonló módon akartak látványosságot csinálni a vendégek számára.