Nem ma kezdtek el egy kis médiafigyelemre vágyó emberek különféle őrült rekordkísérletekbe belevágni, volt ilyen már több évtizeddel ezelőtt is. Valószínűleg ilyen célja volt az első próbálkozónak is, aki szerette volna búvárként átúszni a La Manche-csatornát.

Az 1960 szeptemberében nagy hírveréssel beharangozott kísérlet érdekessége az volt, hogy egy fiatal hölgy, Jane Baldasare öltött búvárfelszerelést. A 25 éves szőke szépségnek nem a korábbi sporteredményeit, hanem testméreteit ismertették a korabeli lapok, ami sokat elárul arról, mit gondoltak ők maguk erről az egész rekordról.

Mellesleg a hosszú úszás egyáltalán nem veszélytelen. 34 km távolságot kell leküzdeni, de az áramlások eltéríthetik a búvárt. Akadályozhatják a hullámok, nem nagyon van viszonyítási pont, és bizony a víz is elég hűvös. Jane tehát természetesen búvárruhát öltött a nagy úszás előtt.

Mellesleg a hölgyet férje támogatta a kísérletben, aki egyébként valószínűleg rutinosabb búvár volt, de nyilván jobb ötletnek gondolta, ha csinos feleségéé lesz az elsőség. Kétségtelen, nagy figyelem követte ezt a különleges merülést, és Jane becsületére legyen mondva, egy ideig kifejezetten jól is haladt. Ám nagyjából a táv háromnegyedénél a kiürült palack cseréjénél elhibáztak valamit, és a felszínre kellett emelkednie. Később újra megpróbálta, ekkor sem járt sikerrel- és ekkoriban már a házasságuk is válságban volt- talán már nem jött össze a nagy rekord?

A válás után Fred Baldasare volt az, aki nekiveselkedett a csatornának. Ő pedig sikerrel is járt, 1962 októberében a felszín alatt jutott át Angliából Franciaországba. Egy csapásra híressé vált, felesége viszont nem vágott bele többé a hosszú víz alatti úszásba.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!