Egy fantasztikus állapotban fennmaradt 15. századi hajóra bukkantak Hollandiában amit sikerült ki is emelni a vízből.

roncs

Kampen városánál a kikötő bővítése előtt végeztek felmérést az ipari búvárok, akik a homokba betemetve néhány fa alkatrészre bukkantak. Az alaposabb régészeti feltárás után kiderült, hogy a hajótest nagy része egyben megmaradt az aljzatba ágyazódva. 

roncs

A vizsgálatok során arra jutottak, hogy egy 15. századi kogge hajóra bukkantak. A kogge nagyon népszerű hajó volt a Balti-tenger menti Hanza városok kereskedőinek körében. A most megtalált példány már egy kései darab, a koggék fénykora a 14. századig tartott. Ez a 20 méter hosszú hajó talán azért maradt ennyire egyben, mert más, tartósabb fém alkatrészeket használtak fel az építése során.

roncs

Ezek után kezdték el megtervezni a hajó felszínre hozatalát. Ez bizony komoly munka, ugyanolyan alaposnak kell lenni, mint bármilyen ipari megbízás során. Építettek egy hatalmas fém keretet, gyakorlatilag ez tartotta egyben a hajótestet. Ezt a víz alatt erősítették a roncsra, majd kínos lassússággal elkezdték kiemelni a homok rabságából kiszabadított maradványokat. A helyszínen nagyon sokan követték figyelemmel a munkálatokat.

A felszínre hozott hajó épségének megóvása érdekében azonnal újból egy tartályba került, és most jöhet egy újabb sorozat vizsgálódás. Remélhetően konzerválás után pedig a nagyközönség is megcsodálhatja ezt a különleges roncsot- építettek ugyan koggét mostanában, hogy meg lehessen ismerkedni ezzel a több évszázada oly gyakori hajótípussal, de az mégis más, amikor eredetiben lehet megnézni.