Tavaly óta tilos búvárkodni a híresen szép ausztriai tóban- de a legutóbbi képek azt mutatják, ez egyáltalán nem javított a helyzeten.

A Grüner See roppant felkapott hely lett pár éve. Emlékszem, van annak több mint egy évtizede amikor én először elvetődtem Steiermarkba és merültem ott. A tó igazán lenyűgözött, a felszínen is fantasztikusan nézett ki, a víz alatti káprázatos látótávolság pedig hihetetlen volt. Igaz, a 6-7 fokos hőmérséklet is maradandó emlék, de ez nem akadályozott meg abban, hogy többször is visszatérjünk.

Hogy mikor lett a tó világhírű, arról vannak elméletek. A legtöbben a közösségi médiában nagyon népszerű színész, Ashton Kutcher egyik bejegyzését "vádolják" emiatt, de akármi volt az ok, a lényeg az, hogy megszaporodtak a látogatók. Búvárok is, egyszerű kirándulók is nagy számban érkeztek, busszal hozták az osztrák körúton levő kínai turistákat és így tovább.

Tavaly elégelték meg a dolgot a helyiek, környezetvédelmi korlátozásokat vezettek be. Nyilván a part mellett sétálókat nem lehetett kitiltani, ezért csak a vízben búvárkodókat, úszókat érintette a korlátozás: az idei szezonban már senki nem mehetett a vízbe. Nagy volt a reménykedés, hogy így sikerül majd az "eredeti" kékeszöld tó tisztaságát megőrizni.

Ezzel persze a legnagyobbat azok a helyiek vesztették, akik a turizmusból szép bevételre tettek szert. A buszos turisták ugyanis jönnek és mennek, esetleg isznak egy kávét a tó melletti fogadóban, de szoros programjuk mellett nincs másra idő, és természetesen nem egy eldugott kis faluban keresnek majd szállást. A búvárok voltak azok, akik 2-3 éjszakát a környéken töltöttek, ettek-ittak és így tovább. Nos, nekik többé nincs okuk Tragössbe menni, nem is érkeztek ebben az évben.

De legalább a tó, az lesz szép, gondolhatnánk! Hát, nem egészen... A Grüner See erősen kizöldült, ugyanis durván elalgásodott. Megmondom őszintén, nem is úgy néz ki, mint ahol én mostanában merülni szeretnék, tehát a tiltástól függetlenül sem búvárkodnék jelen állapotában a tóban. 

Vélhetően nem történt tragédia, megvan annak az oka, amiért egy ilyen tó sűrű "algalevessé" válik. Inkább csak arra hívja fel a figyelmet ez, hogy a természetvédelem egy kicsit összetettebb dolog annál, mint hogy egyetlen sima tiltással megoldhatnánk minden gondot. Nyilván vannak más tényezők, amik befolyásolják a helyzetet. Ami tény: a tó most nem szép, nem csalogató, a búvárok csalódottak és nemkülönben a turizmusból élő helyiek. Biztos, hogy lehetne valami értelmes megoldást találni, ami mindenkinek kedvezőbb- csak talán először egy valóban értelmes vizsgálattal kéne indítani, ami feltárja a problémák valós okát.