Egy kínai víztározó szintjének csökkenése után bukkant fel egy szobor feje- és ki tudja, mit rejt még a mélység.

Csianghszi tartomány az ország délkeleti részén található. Itt végeztek építési munkálatokat a duzzasztón, aminek a következtében csökkent a vízszint, s a helyiek azt vették észre, fokozatosan egy Buddha-szobor feje bukkan elő. A szeme épp kibukkant a víz felé, s így tekint végig az építése idején vélhetően egészen más képet mutató tájon. Hamarosan megjelentek az érdeklődők is megjelentek, hogy megnézhessék az elfeledett szobrot.

A szakértők szerint valószínűleg a Ming-dinasztia idején készítették a szobrot, a 14-16. században, de arra is van esély, hogy még korábban. Ezt majd csak a további vizsgálatok után tudják eldönteni. A búvárrégészek máris lemerültek, hogy a még víz alatt levő részeket, egyéb leleteket felkutassák- igazán komoly felfedezéseket ígér a munka. Bár a folyó duzzasztása idején keveset törődtek a kulturális értékek megőrzésével, úgy vélik, ősi város romjai lehetnek a mélyben.

A szobor feje alapján látható, hogy kitűnő állapotban maradt fenn az alkotás, a víz őrizte meg az épségét. Meglehet, talán el is pusztult volna amikor a kínai kulturális forradalom idején rengeteg régi emléket pusztítottak el- ez a közel négy méteres szobor viszont megúszta a rombolást. 

Az országban nem ez az egyetlen kőfalba faragott Buddha-szobor, Kínában van a világ legnagyobb ilyen szobra is. A folyó partjára nem véletlenül került az alkotás, a helyiek ettől reméltek védelmet a sebes sodrású vízen hajózva. 1960-ban a Hongmen folyó tározója építése után tűnt el a szobor, aminek akkoriban senki nem tulajdonított nagy értéket. Ám a régi falusiak még emlékeztek rá, egy 82 éves helyi arról mesélt, több, mint fél évszázada nem látta az akkor még nagy tiszteletben tartott szobrot.