A guantanamói bázison egy ideig felfüggesztik a búvárkirándulásokat.

Az amerikai hadsereg híres arról, hogy nem csak megbecsülést, jó fizetést kínál, de arra is ügyelnek, hogy a katonáknak jusson lehetősége minőségi szabadidős programokban részt venni. A Kuba délkeleti részén található Guantanamo elsősorban más témában vált hírhedtté, de alapvetően ez egy, máig az amerikaiak kezében levő haditengerészeti bázis. És itt a legkellemesebb kikapcsolódásnak a búvárkodás számít.

A Karib-tengerre sok turista is jár merülni, és vélhetően a bázis környéki tengerrész nem számít leharcoltnak, kevés lehet itt az átlagos nyaraló. Így aztán nyilván élmény a merülés, főleg a téli csúcsszezonban. 

A problémát az okozza, hogy a szigorú katonéletből kiszabadult amatőr búvárok nem igazán tartják be a szabályokat, és egyetlen év alatt ötször is baleset miatt kellett igénybe venni a hiperbár kamrát a bázison. Sőt, december 11-én egyetlen nap alatt két búvárt is kellett kezelni, és már a bázis vezetésének is sok volt, tehát egyelőre leállították a kedvtelési merüléseket. Persze nem biztos, hogy haditengerészek kerültek bajba, a bázis civil alkalmazottai is búvárkodhatnak, de arról nem adtak ki információt, kik pontosan az érintettek.

A balesetek történetei viszont elérhetőek. Azon a bizonyos decemberi napon egy alapképzettséggel rendelkező búvár túl mélyre ment, gyorsan emelkedett, kihagyta a biztonsági megállót, és fogalma sem volt arról, hogy kellene búvárkomputere jelzéseit értékelni.

Ő éppen úgy kamrába került, mint az a rutinosabb búvár, aki mélymerülést hajtott végre, és ugyan nagyon erős fejfájásra panaszkodott, még egy merülést bevállalt. Amikor ebből feljött, már nagyon rosszul volt, émelygett, a dekompressziós betegség tünetei jelentkeztek nála, tehát egyből kórházba vitték.

Az elemzések szerint mind a két baleset elkerülhető lett volna egy kis odafigyeléssel, a szabályok betartásával. Ezért aztán egyelőre nincs búvárkodás, mert a bázis parancsnoka, Dave Culpepper, aki egyébként pilóta és szintén kedvtelési búvár, fejtágítókat tart majd a merülés szerelmeseinek. Szerencsére a bázison rendelkezésre áll minden a kezeléshez, de a személyzet számára nem túl kellemes, hogy azért kell a kórházba berohanniuk, mert kedvtelési búvárok túlvállalják magukat, és nem a képességeiknek megfelelő merülést hajtanak végre.

A bázison elsősorban foglyokat őriznek, a katonák, a polgári személyzet és az egyéb itt élők száma nagyjából ötezer, és ez a nem kevés ember egy év alatt nagyjából 45,000 kedvtelési merülést hajt végre. Mivel nyilván nem mindenki búvár, egy emberre egész szép szám juthat. Ehhez képest nem sok a balesetek száma, de ha lehet ennél kevesebb is, akkor megéri egy kicsit odafigyelni erre, és akkor ez a kellemes hobbi továbbra is a legjobb elfoglaltság lehet a szabadnapokon Guantanamón.