Ez aztán a látványos felvétel halfelhőbe úszó cápáról.

Furcsa dolog a tenger: néha a nyílt vízen történnek olyan dolgok, közvetlenül a felszín alatt, amit el se tudnánk képzelni. Aki már hajózott, láthatott olyat, hogy egy-egy ponton hirtelen elkezdenek megszaporodni a víz felett köröző madarak, majd sorban lecsapnak.

Ez általában akkor történik, ha a víz alatt olyan halraj verődik össze, aminek tagjaiból sokan falatozhatnak: a felülről érkező madarak s az alulról közelítő nagyobb ragadozók. Noha az egységes rajba tömörülés jelent valamiféle védelmet, de ha tátott szájjal beúszik egy cápa, akkor bizonyára le is nyel párat a kishalak közül.

A búvárfotósok egy része pont azért részesíti előnyben a látszólag semmit nem ígérő nyílt tengeri kiruccanásokat, ahol még a tenger fenekét se látják, nemhogy korallzátonyokat, mert ilyen látványosságok kerülhetnek a kameráik elé. No persze jól kell ismerni a tengert ahhoz, hogy ezt észre is vegye a kapitány- de ügyes, felejthetetlen felvételek születhetnek.

A legismertebb ilyen látványosság a dél-afrikai szardíniafutam, ahova nem csak cápák, de delfinek, bálnák is csapatostul érkeznek hogy a "terített asztalról" falatozzanak. A búvároknak meg persze arra kell vigyázni, nehogy véletlenül ők kerüljenek a ragadozók útjába a nagy sürgés-forgásban...