Már külön műfaj a búvárkodás közben elvesztett cuccok gazdáinak felkutatása.

Aki merül, szereti az új dolgokat, az érdekességet, a felfedezést. Jó érzés amikor az életünkben először látunk valami újat, az meg külön nagy szám, amikor olyanra bukkan a búvár, amit még soha senki nem látott.

Azért valljuk be, az ilyesmi nem gyakori. Az viszont már inkább előfordul, hogy egy népszerűbb merülőhelyen más által elveszített felszerelést talál egy búvár. Régen talán, amikor a közösségi oldalakon nem nagyon lehetett villámgyorsan kapcsolatot teremteni, ezek maradtak a szerencsés megtalálónál- de ma már más világ van.

Egy kanadai újságíró jellemző története illusztrálja, mennyire lehet bízni a búvárközösség erejében. Mexikóban, Cozumel szigete mellett vett részt egy búvártúrán, és az egyik merülés után azt vette észre, nincs meg régi, jól bevált GoPro kamerája. Mivel arrafelé jellemzően áramlásban merülnek, nem is számíthatott arra, hogy a közelben rátalál, így lemondott a minikameráról.

Másnap aztán a korallok közt nézelődve észrevette valamit: egy GoPro kamera volt, de az övénél újabb, kitűnő állapotban. Mondhatta volna, a sors elvett egyet, de visszaadott egy újabbat- ám búvárkörökben ez nem így megy. Noha jópár búvárhajó volt a közelben, sokan merültek aznap, igyekezett körbekérdezni a szigeten. A kamera állapotából látszott, rövide ideje lehetett a víz alatt, és sikerült is megtalálni a gazdáját. Ahogy az újságíró fogalmaz: "Csak egy dolog jobb annál, ha találok egy kamerát: ha vissza tudom adni a tulajdonosának."

Egy héttel később otthon, a hűvös Halifaxben már csak távoli emlék lehetett a mexikói búvárkodás. Aztán beesett egy üzenet a Facebookon: "valaki megtalálta a kamerádat!" Egy búvár képeket osztott meg a letöltött fotók közül, amelyekkel könnyen be lehetett azonosítani a tulajdonost.

Az újságíró felvette a kapcsolatot a becsületes megtalálóval. Beszélgetni kezdtek, s kiderült, egy texasi hölgy bukkant rá. A negyvenes éveiben járó asszony viszonylag újonc búvár, és annak is története van, miért vágott bele. Miután mellrákot diagnosztizáltak nála, több műtéten, kemoterápiás kezelésen átesett, úgy döntött, nem tarthatja vissza semmi attól, hogy régi álmait megvalósítsa. Új kihívásokat keresett, és így csatlakozott egy búvárklubhoz is, amit korosztályába tartozó nők alapítottak. 

Együtt utaztak Cozumelre, és ahogy az újságíró is egyből az általa talált kamera tulajdonosát kezdte keresni, ő is betartotta ezt az íratlan szabályt. Szóval a sors mégicsak visszaadta a kamerát, ráadásul nem másé, hanem a sajátja került vissza hozzá Kanadába. Azt hiszem, így igazán szép és kerek a történet...