Az egész világ egy leghíresebb hajótemetője van a skóciai Scapa Flow mélyén, ám meglepő módon még ezen a rengetegszer merült helyen is találnak új maradványokat.

roncs

Scapa Flow az egyik legfontosabb brit haditengerészeti kikötő, hiszen egy védett, stratégiai helyen levő pontról beszélünk, ahol egy egész flotta állomásozhatott. Meglepő módon az öböl legfontosabb roncsai ehhez képest németek: az első világháború végén lefoglalt ellenséges hajókat ide irányították, ám azokat a német legénység szándékosan elsüllyesztette. Ezeket a maradványokat sokan merülik minden évben.

Ám a második világháború idején is megélt mozgalmas napokat Scapa Flow. Az itt horgonyzó Ark Royal Royal Oak repülőgéphordozót egy merész akció során süllyesztette el egy német tengeralattjáró 1939-ben. Az öbölbe vezető bejáratok egy részét pedig más hajóroncsokkal torlaszolták el. És ez még nem minden: a 18. századi vitorlástól kezdődően több tucat más hajó roncsa nyugszik itt.

roncs

Ezek után meglepő információ volt a régészek számára, hogy két búvár, Hazel Weaver és Rob Baxandall új roncsokról tett bejelentést. Köszönhetően nekik, egy kevesek által ismert hajótípus maradványait vizsgálhatták meg a szakemberek 2015-ben, és tájékoztathatták a közvéleményt is.

roncs

1941 márciusától egy bő éven át próbálkoztak a torpedótámadás elleni védelem céljából épített Anti-Torpedo Close Protection Pontoons (ATCPP) nevű szerkezetekkel. Ez a mára szinte teljesen ismeretlen kísérleti típus, amiről kevés információ áll rendelkezésre, a képeknek és a videóknak köszönhetően megismerhető a számunkra is.