Izgalmas felfedezést tettek a búvárrégészek a Costa Brava partszakaszon.

roncs

A katalóniai víz alatti régészeti központ (CASC) és együttműködő partnerei az első században elsüllyedt római hajó maradványait találták meg Baix Empordia közelében. A 40 méteres mélységben nyugvó roncs az üledék alatt rejtőzött, így a lelőhely teljesen érintetlen volt. 

A szakemberek szerint ilyen kiváló állapotú római maradványokat még nem találtak Katalóniában. A garum nevű halszósszal teli amforákat találtak, ezeket a mai Andalúzia területéről szállíthatták Rómába. Egy kis területen több tucat edény volt, de azt csak később tudták megállapítani, milyen maradványok vannak még ott.

roncs

Nem csak búvártechnikával merültek, egy kis méretű tengeralattjárót is bevetettek, így hosszabb időt tölthettek a víz alatt. Jobb képet alkothattak a maradványokról, és az adatok kiértékelése után folytathatták a feltárást. A mélyben talált amforákban még ott volt a garum, aminek összetételét még ki is lehetett elemezni.

A felfedezés annak köszönhető, hogy a víz alatti régészek a Baix Emporda közelében alaposan felmérték a tenger fenekét, mert szerettek volna teljes képet kapni arról, mi rejtőzik a mélyben. Először ugyanis csak azt szokás megállapítani, hol lehet régészetileg izgalmas helyszín, és csak ezek után egyesével vizsgálják meg alaposan, pontosan mit lehet ott feltárni. 

A kis tengeralattjáró volt az, amivel a római maradványokat meg lehetett vizsgálni, és ezek után jöhettek a búvárok, akik majdhogynem úgy dolgoztak mint felszíni régész kollégáik. Ezt a módszert szeretnék a jövőben is alkalmazni, amikor újabb roncsok felkutatására indulnak. Ezek a helyszínen pedig jövő nyáron folytatják a feltárást, mert a nagy hajóroncs még sok érdekességet rejthet.