Izgalmas csúcsjavításokra került sor a szabadtüdős búvárok fontos versenyén.

Az egy levegővel nagy mélységbe leereszkedés nagyon-nagyon egyéni műfaj a sport világában, miközben igen komoly csapatok szükségesek a biztonságos lebonyolításhoz, a rekordok hitelesítéséhez. Ám a búvár alapvetően magára van utalva. Mivel annyira szűk körű ennek a versengésnek az élmezőnye, mindenki ismer mindenkit, és a riválisok is elismerik a másik nagy teljesítményét- ebben a tekintetben jó képet ad a Nagy kékség is a versenyzőkről.

A világrekordok jelentős része egyetlen versenyző nagy merüléséről szól, megszervezik, és ha sikeresen végrehajtja a sportoló, átírhatják a listákat. Ám léteznek versenyek is, ahol sorban egymás után hajtják végre merüléseiket a búvárok, közvetlenebb a versengés is. Igaz, mivel a tervezett mélységet előre be kell jelenteni, nincsenek a semmiből elért csúcsok. És sokan úgy szállnak vízbe, hogy se világcsúcsot, se nemzeti rekordot nem akarnak dönteni, egyszerűen csak saját maguk határait feszegetik. Amikor sikerrel járnak, ugyanúgy kijár nekik az elismerés, mint a legeslegjobbaknak.

Ritka eset, hogy egyetlen versenyen ugyanabban a versenyszámban sorra javítsanak rekordot, de ezúttal ilyen izgalmakkal szolgált a Bahamákon rendezett Vertical Blue. Ez az egyik legismertebb nemzetközi szabadtüdős találkozó, és minden évben van pár lenyűgöző eredmény.

Pár napja a nők Constant Weight kategóriájában Alessia Zechinni remek, 102 méteres eredményével döntötte meg a korábbi világrekordot, amit még a legendás Natalja Molcsanova állított fel. Ám a versenyből még volt hátra pár nap, és az utolsóra egy japán hölgy még mélyebb merülést tervezett.

Hanako Hirose a nagyon sikeres japán szabadtüdős versenyzés egyik legjobbja, több nemzeti rekord birtokosa. Sikerrel végrehajtotta 103 méteres merülését, így elhódítva a kategória világcsúcsát. Ám a törékeny japán lány kevés ideig érezhette magát a világ legjobbjának, mert pár perccel később Alessia merült alá, egészen 104 méterig!

Ezek már olyan emberfeletti teljesítmények, hogy csakis őszintén gratulálni lehet mind a két remek sportolónak. Abban is biztosak lehetünk, hogy Hanako szeretné egy negyedóránál hosszabb ideig világcsúcstartónak mondani magát, így tovább edz és dolgozik érte. Ha pedig elhódítja a rekordot, akkor talán az olasz lány lesz az első, aki gratulál neki- s nyomban utána elkezdi majd a felkészülést a visszavágásra...