Néha igen vicces történetek esnek meg a búvárkodás világában: ilyen az elsüllyedt templom esete Bali szigetén.

2010-ben röppent fel a hír, hogy szenzációsnak ígérkező felfedezést tettek búvárok Bali szigete mellett, Pemuteran közelében: egy víz alatt levő templom mardványait örökítették meg. Az indonéz kulturális örökségvédelmi hivatal szakemberei nyilatkoztak az intereneten látható képekről. Először azt akarták kideríteni, a képek valósak-e, de úgy vélték, "szenzációs felfedezés" lehet egy víz alá került hindu templom. Egy expedíciót is terveztek indítani, hogy kiderítse az igazságot.

A nagy szenzáció azonban csak pár napig tartott, hiszen a pemuterani búvárok informálták a hatóságokat arról, szó sincs ősi templomról: az építményeket ők helyezték el a tenger fenekén 2005-ben, különleges mesterséges zátonyt, búvárlátványosságot kialakítva. A helyszínen már évek óta merültek a vendégek, és a bázisok kuncogva vették tudomásul, hogy csak most jutott el az illetékesekhez a nagy hír. Pedig a munkához még egy ausztrál alapítvány is támogatást nyújtott, nem volt titkos a projekt. Persze az is megtévesztő lehetett, hogy az élővilág villámgyorsan benőtte a szobrokat és köveket, így akár azt is hihetette volna bárki, hogy évszázadok óta vannak a tenger fenekén- pedig csak pár évet töltöttek ott.

A Bali szigetére látogató búvárok közül sokan pedig mostanában is felkeresik ezt a merülőhelyet. Kedves barátaimnak, Németh Istvánnak és feleségének köszönhetem a lenti videót és a fenti képeket- ők maguk is jót mosolyogtak a sztorin. Bár sok más jó helyen búvárkodtak Balin, ez a mesterséges zátony is az emlékezetesebb pontok közé tartozott elmondásuk szerint, pont az egyedisége miatt, hiszen jellemzően roncsokat süllyesztenek ilyen célból. Egy víz alatti templom falai mellett úszni viszont egészen más élmény...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.