A modern Jónás szerencsére gyorsan kiszabadult.

Dél-Afrikában évről évre zajlik a nagy szardíniavonulás, és a hatalmas halrajokból falatozó ragadozók mind ide jönnek lakmározni. A búvárfotósok körében legendás hírű ez az esemény, hiszen itt lehet fotózni zsákmányszerzés közben a cápákat, delfineket, bálnákat, sőt, még a víz alá bukó madarakat is.

A körülmények nem egyszerűek: nyílt tengeren kell szabad tüdővel alámerülni, fotózni. Minden olyan roppant gyorsan zajlik, hogy bárhonnan jöhet a jó téma- és persze észnél is kell lenni, mert a halrajból kitörő cápákkal is szembe találhatja magát a búvár teljesen váratlanul. 

Rainer Schimpf régóta tudja ezt, számolt ezekkel a körülményekkel- de az még őt is meglepte, amikor fotózás közben hirtelen sötétbe borult körülötte minden, mintha lehúzták volna a redőnyt- és ekkor nyelte be egy szardíniára vadászó bálna. Aztán az állat gyorsan el is engedte, a többi búvár pedig döbbenten bámulta a történéséket. 

A hajón levő osztrák búvárfotós, Heinz Toperczer viszont megörökítette mindezt. S hogy pontosan hogy zajlott az egész, mit érzett a búvár a bálna szájában, s mit gondoltak a szemtanúk, azt ebből a videóból tudhatjuk meg.