Ray Woolley az egyik legidősebb aktív búvár a világon.

Őrület még leírni is, az angol búvár 1923-ban született! Már a második világháború idején aktív szolgálatot teljesített, rádiósként hajók fedélzetén élte át a harcokat. Az elsők között volt, akik Rodosz szigetén partra léptek miután a német csapatok elhagyták azt.

Búvárkodni még 1960-ban kezdett el a Portland and Weymouth SAC (búvárklub) tagjaként. Azok sem akármilyen idők voltak, hiszen éppen csak kezdett teret hódítani a kedvtelési búvárkodás. A nagyközönség akkortájt csodálkozott rá a víz alatti világra Cousteau vagy Hans Hass filmjeiből, a Sea Hunt tévésorozatból.

Ray szerencséjére 1964-ben Ciprusra rendelte a sors, ahol aztán igazán sok lehetőség nyílik a búvárkodásra. Mivel az angolok itt is jelen voltak, a helyi BSAC klubbal merült, újabb tanfolyamokat végzett. Eljutott a világ más pontjaira is búvárkodni, aztán amikor 1999-ben nyugdíjba ment, úgy döntött, végleg Cipruson telepdik le. Ma is ott él Limasszol közelében.

Az ő korában a többség már nem hajszolja a túl nagy kihívást jelentő kalandokat (valljuk be, már az is jó, ha valaki megéri a 93. életévét), de ő továbbra is aktív maradt, és rendszeresen merül. Amikor elérte a kilencvenet, születésnapján megszervezték neki a 90@90 merülést, azaz 90 évesen 90 láb mélységű merülést hajtott végre.

Az idén új terve volt: a 39@93 számok arra utalnak, hogy 93 évesen akart 39-et merülni egy év leforgása alatt. Egy helyi búvárklub segíti a merülések bonyolításában, mert számukra is büszkeség, hogy a tenger veterán szerelmese velük búvárkodik. 

Mit is mondhatnék? Remélem még sokáig űzheti kedvelt hobbiját a brit búvár, s magamnak is azt kívánom, ha megérem azt a kort, én is merülgethessek még amolyan szépen, nyugisan, öregesen valami kellemes helyen.