A hideg vízben búvárkodni szándékozóknak nem kell az Antarktiszra elutazni: elég, ha befizetnek egy grönlandi kiruccanásra.

A legtöbb búvár trópusi tengerekről álmodozik, színes korallzátonyokról, nagy halrajokról. Ám mostanában divatosak lettek a hideg tengerek is, hiszen bárki megveheti az ezek merüléséhez szükséges felszereléseket. Bár kicsivel több előkészület kell hozzá, rutinmerüléssé vált a jég alá búvárkodás is.

A fotós világversenyeken egyre gyakrabban bukkannak fel sarkvidéken készült víz alatti képek. Rozmárok, jéghegyek, hatalmas termetű tengeri pókok, nagy tengeri csillagok láthatóak rajtuk, tehát olyasféle dolgok, amiket kevesen látnak. Míg régen mondjuk egy cápától esett le az állunk, ma más dolgokra csodálkozunk rá, hiszen a meleg tengerekbe könnyen és viszonylag megfizethetően el lehet jutni, de ugyan ki tervez Norvégiába egy búvárutat?

Az ő kedvükért egy angol utazási iroda elkezdett kifejezetten a merülésekről szóló utazásokat szervezni Grönlandra. A hatalmas, de nagyon ritkán lakott szigetre eljutni nem megoldhatatlan, merülőhelyek tucatjaiból lehet választani, persze erősen időjárásfüggő, mi fér bele a búvárprogramba.

Ám aki bevállalja a merülést arrafelé, akár jéglabirintusban is búvárkodhat, ami igazán különleges élmény lehet- és persze újszerű, izgalmas fotótéma. De van itt hajóroncs, sajátos hideg vízi élőhely, bálnatemető is, sőt, a bálnákkal akár úszni is lehet. És persze nem kell kerülgetni más búvárok tucatjait, mint a népszerűbb úti célokon- néhány olyan pont is a túrába iktatható, ahol még soha, senki nem merült.

Manapság már az Antarktiszra is el lehet menni, ha valaki ott búvárkodna, hiszen egyre több hajó visz oda turistákat. Grönland viszont érzésem szerint olcsóbb. Meglehet, az 5000 angol fontos részvételi díj elég vaskos összegnek tűnhet, de ebben már benne van a szállás, a merülés, a repülőút ára is. Nem mondom, hogy holnap befizetek egy ilyenre, de a képeket, videókat elnézve kedvem lenne egy-két grönlandi merüléshez.