A búvárokat is szemétszedésre biztatják.

A tengerekben sodródó elkeserítő mennyiségű hulladék veszélyezteti az élővilágot, s természetesen ha a víz kiveti a partra, a nyaralást is tönkreteheti. Az ember sétálna egy álomszép öbölben, de üdítősdobozokat, zacskókat kerülgetni nem nagy élmény.

Szerveznek ugyan szemétszedéseket víz alatt és felett, de ez a munka lehet teljesen spontán, önkéntes is. Ha a parton találsz valami hulladékot, gyűjtsd össze, vidd magaddal és dobd ki. Amennyiben búvárkodás közben kerül a szemed elé egy palack, egy zacskó, ki is viheted a vízből.

Ha azt mondod magadnak, hogy nem te dobtad el, miért te hoznád ki, akkor jusson eszedbe, mikor ittál utoljára műanyag üvegből, mikor vettél utoljára csokit, chipset- és biztos lehetsz-e benne, nem került pont az a tengerbe? Ha elkezded kiszedni a más szemetét, egy idő után te is sokkal felelősségteljesebben gondolkodsz a hulladékokról. 

Noha az a néhány darab szemét nem váltja meg a világot, azért én mégis hoztam már ki a búvármellényem zsebében zacskót és beszakadt horgászzsinórt. Természetesen csak csepp a tengerben a több millió tonnányi sodródó hulladékhoz képest, de... abban biztos lehetek, azt a zacskót már nem eszi meg egy teknős se, abba a zsinórba nem gabalyodhat egyetlen hal se.

Már egyre többen szerveznek ilyen spontán szemétgyűjtést, sőt, egyfajta kihívás is lehet belőle- csak éppen hasznosabb, mint a mosószerkapszula-evés. Nyugodtan lehet feltölteni képeket arról, mennyi szemetet sikerült gyűjteni, s talán a jó példa ragadós lesz. A merülőtársak is meglepődnek eleinte, miért ilyennel foglalkozol a víz alatt, de ez csak egy pillanat, s mégis utólag jó érzés kiüríteni a zsebedből a szemetet. A legjobb persze az, ha semmiféle hulladék nem kerül a szemünk elé a tenger fenekén- de az sajnos még odébb van...