Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az őskomputer nyomában

Az antiküthérai szerkezethez hasonló izgalmas leletre számítanak a különleges eszközöket bevető régészek. Az ókorban elsüllyedt hajó lelőhelyét ugyanis görög szivacsbúvárok több, mint száz éve fedezték fel, és az ékszerek mellett egy megdöbbentően izgalmas tárgyat is felszínre hoztak. Vannak, akik szerint az anitküthérai szerkezet az első számítógép, összetettsége és bonyolultsága miatt sokak szerint a kor legmodernebb eszköze lehetett- a hajó időszámításunk előtt 50 körül kerülhetett a tenger fenekére. A hajósok a navigációhoz használhatták a csillagok és a hold mozgását tökéletesen modellező analóg komputert.

Most pedig egy hasonlóan újszerű eszközt használnak a további vizsgálódáshoz. Bár a hetvenes években Cousteau csapata merült már a sziget vizeiben, csak rövid időt töltöttek itt. Így aztán a roncs lelőhelye azóta is háborítatlan, és a régészek úgy gondolják, az üledék alá temetve még fantasztikus leletek várhatnak rájuk. 

A bökkenő csak az, hogy a roncs maradványai egy meredek falon szóródhattak szét, és az első merülések idején sokminden az árok aljára kerülhetett. A 120 méteres mélységben pedig nem egyszerű dolgozni, így aztán segítségül hívták a Nuytco Research újfajta búváröltözékét, az Exosuitot.

Amíg megérkezik az Exosuit, távirányítású eszközökkel igyekeznek feltérképezni a helyszínt, és így három dimenziós képet tudnak kaphatnak a roncsról. Addig az Exosuit még átesik az utolsó teszteken, ugyanis egészen új fejlesztésről van szó, amit még nem használtak élesben soha. Ez ugyanis valójában nem egy búvárruha, inkább egy egészen kis méretű, egyszemélyes tengeralattjáró, ami ehhez képest meglepően nagy mozgásszabadságot ad a használójának. Ha jól vizsgázik, jöhet a görög küldetés, aminek során átvizsgálhatják a tenger fenekét.

A régészek szerint ugyanis szinte a teljes rakomány ott rejtőzhet még a homok alatt, és a korábbi merülések során csak a lelőhely felszínét nézhették át. Hogy mi lehet odalenn? Arra vonatkozóan még csak sejtések vannak- no meg vágyak. A híres szerkezethez hasonló másik eszköz megtalálása például felérne a lottóötössel, de sok más érdekesség is előkerülhet, hála az Exosuit kifinomult mozgási lehetőségeinek, amivel alaposan át lehet kutatni mindent anélkül, hogy a maradványokat megrongálnák, és a merülést nem kellene a búvárkodásban megszokott dekompressziónak követnie, hiszen ez egy teljesen más elven működő felszerelés.

Ha tartani tudják az ütemtervet, kora ősszel kerülhet sor az első merülésekre Antiküthéra mellett. Kíváncsiak várjuk, sikerrel járnak-e a régészek és tényleg olyan fantasztikus dolgokat találnak, mint ahogy azt remélik.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Senki nem sérthetetlen

Két nagyon tapasztalt búvár hunyt el a héten Dél-Afrikában. Noha a pontos okok még nem ismertek, az eset rávilágít arra, hogy a tenger mélyére ereszkedni még azok számára is rejt kockázatot magában, akik számtalanszor merültek már.

Peter Timm az egyik legismertebb dél-afrikai búvár volt. Saját búvárcégét vezette, és 100 méternél mélyebb merüléseket is végrehajtott. Az ún. technikai búvárkodás egyik helyi vezéralakjaként sokakat vezetett be a kevertgázas mélymerülések világába.

Több oka lehet annak, hogy egy búvár ennyire mélyre merészkedik. Timm nevéről akkor hallottak többen a nagyvilágban, amikor az egyik ilyen merülés során bojtosúszójú maradványhallal találkozott. Sokáig hitték, hogy ez a faj egy kihalt családba tartozik, míg a huszadik század elején egyet ki nem fogtak. Ám arra sokat kellett várni, hogy valaki odalenn, élőhelyén figyeljen meg egy példányt. Peter Timm egyike volt a szerencséseknek, sőt, valószínűleg neki volt velük a legtöbb merülése.

Egyik tanítványa Adele Stegen volt, aki maga is rutinos búvárnak, gyakorlott mélymerülőnek számított. Ő volt az első nő Dél-Afrikában, aki maga is merülhetett a bojtosúszós hallal, ehhez 116 méterre kellett ereszkednie. Rutinja miatt számított rá a különlegesebb merülések során Timm, ezért kereste meg pár napja, amikor egy kutatóhajóról leesett eszköz felkutatásával bízták meg. Adele azonnal ráállt, hogy együtt merüljön vele.

60 méteres mélységbe készültek, ami egy átlagos kedvtelési búvár számára már nem elérhető, főleg nem keresésre-munkavégzésre, de egy felkészült technikai búvár itt még elboldogul. A hajón levők lemerülésük után nem sokkal arra lettek figyelmesek, hogy az egyik búvár nagy sebességgel érkezik a felszínre. Adele volt az, kihúzták a vízből, és hamarosan követte őt Peter is. Utóbbi a hajón félrelökte a többieket, megpróbálta ő maga újraéleszteni súlyosan megsérült társát, de pár másodperc után maga is összeesett. A mentők perceken belül kiérkeztek, ám már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A beható vizsgálat a búvárok műszereinek elemzése után nyilván sok kérdést megválaszol. Kiderülhet, mikor történt valami, ami után a búvár a felszínre lőtte magát, milyen gyorsan úszott fel. Az is kiderül majd, hogy dekompressziós betegség vagy más volt a halál oka. Ezek a búvárok számára is fontos információk, de a pontos történteket rekonstruálni szinte lehetetlen, hiszen a tragédiának két tanúja volt- a két áldozat. A 60 méteres mélységben lezajló eseménysorozat bizonyos részleteit így aztán soha nem fogjuk megismerni.

Az elemzés a búvárok számára feltétlenül érdekes, tanulságos lehet. Ám azon már most is el lehet gondolkodni, hogy ha ilyen tapasztalt, sok különleges merülést végrehajtó búvárok is szembesülhetnek megoldhatatlan helyzettel, akkor mi, lelkes amatőrök még inkább kettőzött óvatossággal menjünk a vízbe. Abban ráadásul szinte biztos vagyok, hogy a két dél-afrikai jól megtervezetten, nem esztelen kockázatot vállalva indult el merülni, és még így is bajba kerültek.

Hogy konkrétan felszereléshiba vagy bármi más volt a kiváltó oka a tragikus balesetnek, majdnem mindegy, hiszen a lényeg az, a víz alatt egy, a felszínen jelentéktelennek tűnő probléma megoldása is nagy kihívássá válhat. Mi, kedvtelési búvárok sokszor kicsit lazán kezeljük a szabályokat, pedig azok betartása életet menthet. Minden hasonló eset erre kell, hogy figyelmeztessen minket.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

A polipok éjszakája

A lábasfejűek megunhatatlanok, ezt búvárként egészen bizton állíthatom. Még a rejtőzködésükben is annyi fantázia, ötletesség van időnként, hogy az is hosszú időre le tud kötni.

Persze már a polipok megtalálása is külön mutavány időnként. Melyik hasadékban rejtőznek, hol halmoznak fel maguk elé kis köveket, kavicsokat, melyik kagylóhéj mögé bújva próbálnak eltűnni a szemünk elől- jó kis játék ez, aminek nincs vesztese, hiszen én nem bántom őt, "nyereményem" a találkozás, és esetleg egy-két jó fotó.

Dustin Adamson a Fülöp-szigeteken merülve örökítette meg, ahogy "lakásukat" építgetik a polipok az éj leple alatt. Az elvileg igencsak sebezhető puhatestűeknek szüksége van egy jó menedékre, de ki ilyen, ki olyan házat választ...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

A Peltastis roncs

Néha egy hibáért nagyon komoly árat kell fizetni, ám van, aki a legnagyobb áldozatra is hajlandó: a Peltastis kapitánya együtt akart elsüllyedni a rábízott hajóval.

adria roncs

A roncs Krk sziget közvetlen közelében, Silo előtt található, maximális mélysége 32 méter, így nagyon népszerű a búvárok körében. Alig pár percnyi hajózásra van a parttól a nagyjából egyenesen álló, viszonylag épen maradt Peltastis, a merülés pedig nem túl bonyolult, bárki körbeúszhatja. A 60 méter hosszú hajó hídját és motorterét is megnézhetik a haladó búvárok, tehát mindenki találhat itt valami érdekeset.

adria roncs

Aki utánaolvas, az pedig még további történettel is gazdagodhat. Az 1952-ben vízrebocsátott hajót 1967-ben vette meg egy görög társaság, akkor kapta a Peltastis nevet. 1968-ban fát rakodott be, de a lecsapó heves bóra miatt biztonságosabb horgonyzóhelyet keresett Krk közelében. Ám a horgonyok nem tartották meg a hajót, ami a partnak csapódott, majd egészen gyorsan elsüllyedt. A kapitány a kormányhoz kötötte magát, ott is találták meg holttestét, amit a süllyedés után 9 hónappal hoztak a felszínre.

adria roncs

Szóval ma már nincs ott emberi maradvány, de a tragédia szelleme nyilván megérinti azokat, akik hallanak a Peltastis történetéről. Ám jelenleg ez elsősorban egy búvárokat vonzó roncs, a Krk szigetre utazóknak feltétlenül érdemes itt beiktatni egy merülést. A látótávolság nem mindig kifogástalan, és még nyáron is készülni kell rá, hogy mélyebben a víz hűvös, tehát ennek megfelelő felszerelést kell ölteni.

Sokak kedvence ez az ikonikus merülőhely, szilveszterkor például a víz alatt bontanak pezsgőt a búvárok a Peltastis hídja előtt, sőt, még víz alatti fotókiállítást is rendeztek...

adria roncs

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

5000 dolcsis kamera

Kincsvadászok számára lehet érdekes egy cég felhívása, ami szerint elveszett kamerájuk megtalálójának 5000 dolláros jutalom jár. Persze nem sok kellett ahhoz, hogy ezért egy nagy fehér cápa szájába kelljen benyúlkálni...

Épp olyan felvételt akartak készíteni, ami nagy részletességgel ábrázolja a cápa száját belülről, de a kivitelezés túlságosan testközelire sikerült, így aztán a ragadozó le tudta szedni a kamerát a rúdról.

Nyilván az ötezer dolláros felajánlás révén inkább magának akart egy kis reklámot csinálni a cég- ha már a cucc elveszett, azért így még mindig hajthat egy kis hasznot. Azt mondjuk nem látni, milyen mélység van a cápaketrec alatt, ha pár száz méterre kéne érte lemenni keresgélni ott Új-Zéland partjainál, akkor kevesen esélyesek a jutalomra. 

Azért ha már beszélünk a filmről, egy apró érdekességre felhívnám a figyelmet. A búvár bizonyára gyakorlott volt a cápákkal, de azért nem nagyon volt kedve kiúszni a ketrecből, hogy elkapja a lassan süllyedő kamerát. Hát ettől érdekes (és értékes) a cápa szájában készült felvétel, mert a merülésről kevesebbet tudók álla bizonyára leesik, ha szétnézhetnek odabent- a valóságban ugyanis senki nem akarja átélni ezt az élményt.

Maroknyi ember van, aki ketrec nélkül úszkál a nagy fehérekkel, és ez teljesen érthető, hiszen hiába nem az a célja ezeknek az állatoknak, hogy emberekre vadásszanak, a közelükben a legtöbben zsigeri félelmet éreznek. Nem szégyen ez, inkább természetes. Az ember ott van szemtől szemben egy akkora cápával, aminek tele van a szája rengeteg nagy és éles foggal...

Szóval a felvétel bizonyára jól eladható lenne, ezért el is fog készülni, maximum vesznek hozzá másik kamerát. De a híre így biztosan jó sokakhoz el fog jutni. Tulajdonképpen lehet, azzal járt a cég a legjobban, hogy a cápa túlságosan jó modell volt, és még a tervezettnél is közelebb úszott, aminek a kamera látta kárát...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Charlie búvárangyalai

A vagány, minden helyzetben magukat feltaláló magánnyomozók a víz alatt is otthonosan mozognak- a Charlie angyalai sorozatokban illetve filmekben többször előkerült a búvárcucc.

film híresség

Valamikor nagyon régen gyakorlatilag látványosságként mutogatták a búvárkodó nőket, aztán később, ahogy a hobbi népszerűvé vált, ez már nem lett annyira szokatlan. Persze a víz alatti akciók még mindig különlegességnek számítanak a filmekben, így aztán nem csoda, hogy számon tartják az ilyen témájú sorozatepizódokat, filmjeleneteket.

Charlie három angyala a hetvenes években hódította meg a világot. A talpraesett csajok munkájuk során mindenféle közegbe megpróbáltak beépülni, így aztán az epizódokban megmutathatták különleges képességeiket. Előbb-utóbb aztán eljöttek azok a pillanatok is, amikor a mélyben kellett megoldani egy bűnügyet.

Meg kell jegyezni, miközben a világban talán Farah Fawcett arca és neve volt a legismertebb az angyalok közül, ő csak a legelső évadban volt állandó szereplő, a későbbiekben "húga", Cheryl Ladd volt a csapat szőkéje hosszú éveken át. Szintén állandó szereplő volt Jaclyn Smith, Kate Jacksont pedig először Shelley Hack váltotta, majd Tanya Roberts.

Cheryl Ladd volt jellemzően a "Sporty Spice" a csapatban, a filingrán, de roppant csinos hölgy kapta a legtöbb ügyességet igénylő akciót. Így aztán a búváros epizódokban is komolyabb szerepe jutott neki, ami bizonyára nem volt idegen számára, hiszen karrierje kezdetén egy kis költségvetésű kalandfilmben már megismerkedett a merüléssel. (Akkor persze még a kevésbé jól hangzó Cheryl Jean Stopplemore művésznéven ismerték.)

film híresség

film híresség

A Love Boat Angels című epizódban volt egy kis víz alatti akció, amikor a bikinis szőkeséget jól megkergette egy késsel hadonászó búvár a tenger mélyén, de aztán szokás szerint minden jóra fordult. Az Angels of the Deep című részben pedig Tanya Roberts volt az, aki először egy víz alatti birkózásba keveredik, később pedig Cheryl Ladd társaságában harcol meg a rájuk támadó búvárral. 

Nyilván kaszkadőrök merültek az angyalok helyett, de ez azért több, mint indokolt. A sztárok abból a szempontból értékesek, hogy őket nehéz pótolni a felszíni felvételek során, ha megsérülnek egy akciójelenetben és pár hétre kiderülnek a stábból. Ezt egy feszített ütemtervű sorozat forgatásánál nem lehet megengedni. A búvármaszk mögött úgysem látszik az arc, így aztán általában nem a sztárok merülnek. Ráadásul a tenger fenekén birkózni, jól mozogni nem olyan dolog, amit fél órás gyorstalpalóval meg lehetne tanítani a búvárkodásban járatlan színészeknek, és egyébként is nehéz lenne összevágni a bénázásból egy hiteles akciójelenetet. 

A kis kitérő után térjünk vissza Charlie angyalaira, akiket a sorozat vége után két évtizeddel újból csatasorba állítottak. Ezúttal mozifilm készült a kalandjaikból, amiket teljesen elvittek a parodisztikus irányba. Cameron Diaz, Drew Barrymore és Lucy Liu lett a három újgenerációs angyal, akik bámulatos akciók sorozatával számolnak le a bűnözőkkel. Az első film egyik rövidke jelenetében veszik fel a búvárcuccot a lányok, víz alatti felvételt nem is láthatunk, sokkal fontosabbnak látszik inkább az a poén, hogy a merülés után is kifogástalan akcióöltözékben, magassarkúban hatolnak be gonosz bázisára.

film híresség

film híresség

film híresség

A filmek sikeresek lettek, és pár év múlva valaki, valahol jó ötletnek gondolta azt, hogy ismét legyen tévésorozat is a három angyal kalandjaiból. Ezúttal ismét komolyabb irányba vitték volna a hangvételt, de ez a 2011-es próbálkozás már csak nyolc epizódot ért meg. A lányok (Annie Ilonzeh, Rachael Taylor, Minka Kelly) csinosak voltak, a megvalósítás viszont erőltetett lett. A régi sorozat rajongóit valószínűleg nem nyűgözte le a high-tech felújítás, a fiatalabbak pedig inkább izgalmasabb, formabontóbb sorozatokat néztek.

Ám a gyors kaszálás ellenére is jutott bőven akció a lányoknak, akik közül Minka Kelly kapott egy kis búváros jelenetet. Sőt, még maga Bosley is vele merült ebben az epizódban, aki ebben az angyalos sorozatban inkább minden akcióban résztvevő partnere a lányoknak, mint az az atyáskodó, inkább komikus figura, amit a korábbi feldolgozásokban megismertünk.

film híresség

film híresség

A sorozat elbukásával könnyen lehet, hogy a tévében maximum az ismétlésekben tűnnek fel Charlie angyalai még hosszú ideig. A csinos, okos, víz felett és alatt is bevethető csajokra alapozó ötlet elvileg bármikor feléleszthető lenne, de kicsit olyan ez, mint a Kojak felélesztése: túl emlékezetes klasszikusok a régiek ahhoz, hogy egy átlagos feldolgozás saját jogán sikeres lehessen. Ám az előzmények ismeretében biztosak lehetünk benne, ha lesz még folytatás, abban is előkerül majd előbb-utóbb a búvárfelszerelés...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Korallkertészek

Az alábbi videóban látható egy kis útmutató a korallokat tenyészteni szándékozó légzőkészülékes hobbikertészeknek.

Tudom, furán hangzik az ötlet, hogy a víz alatt alakítsanak ki ültetvényeket korallok számára, de ez ma már több helyen létező gyakorlat. Arról már sokan hallottak, hogy az emberi tevékenység, a tenger melegedése hatására az óceánokban pusztulnak a korallzátonyok. Ennek következményei beláthatatlanok, a halódó zátonyokról eltűnnek a halak, a helyiek nem tudnak halászni, a turizmusra is nagy csapást mér ez a jelenség és persze eleve nem lehet ölbe tett kézzel nézni, ahogy az élővilág pusztul a tenger mélyén.

Többféle megoldást találtak már ki arra, hogy lehet újjáéleszteni egy zátonyt. Gyakran segít a nagyobb védelem, a halászat vagy a turizmus végleges vagy ideiglenes tiltása. Szoktak kialakítani mesterséges élőhelyeket, nagy betongömbökkel vagy fémkeretekkel, amin megtelepedhetnek a korallivadékok.

De az is jó megoldás lehet, hogy a letört, apró koralldarabokat összegyűjtik, azokat egy nagy keretre rögzítik addig, amíg megerősödnek, nagyobbak nem lesznek, végül visszaviszik őket a zátonyra, ahol végleges helyükre telepítik őket. Ehhez bizony türelem kell és odafigyelés. 

Azt hiszem, belátható, az óceánt ilyen kézműves módszerekkel megmenteni legalábbis nehézkes. Mégis, kis területeken szép eredményeket lehet elérni, és ami még szebb, az ember megmutathatja, amit tönkretesz, azt ki is tudja javítani, munkával és összefogással. Aki látja a videót erről, az pedig elgondolkodhat azon, legközelebb jobban vigyáz merülés közben, ne okozzon kárt semmiben, és persze az is eszébe juthat, mit tehet még a tenger élővilágának megóvásáért.

Szóval a film lényege a példamutatás, nem pedig az, hogy mostantól aztán mi, búvárok, mindannyian essünk neki a korallkertészkedésnek. A jó az lenne, ha el se kéne odáig jutni, hogy szükség legyen újratelepítésre, ilyen aprólékos kis munkára, és aki víz alá megy, az csak az élmények kedvéért tehetné. De ettől azért még igen messze vagyunk...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Feltárul egy régi bánya

A különleges merülőhelyek sorában következzen ismét egy bánya, ezúttal Németországban. Willingen Dortmundtól keletre található, itt van a Schiefergrube Christine nevű, 1971-ben bezárt palabánya. Jelenleg bizonyos részei szárazon tekinthetők meg, így bepillantást lehet nyerni a bányászat múltjába, de a megfelelő képzettséggel rendelkező búvárok merülhetnek is a járatokban.

barlang bánya

barlang bánya

barlang bánya

Számomra meglepő, egy-egy ilyen bányában milyen tiszta tud lenni a víz, valódi élménynek látszik a búvárkodás. Azért a bonyolultsága, veszélyessége miatt nekem épp elegendő a videókat megnézni, de az új kalandokra vágyó barlangi búvárok fantáziáját bizonyára megmozgatják az ilyen helyek... 

Persze némileg hasonló merülőhely még nálunk is akad Kőbányán, de merülnek bányát például az Egyesült Államokban is, a Bonne Terre Mine népszerű hely. Mivel sok bányát a felhagyás után elárasztanak, bizonyára bővülni fog folyamatosan az ilyen merülőhelyek sora, a barlangi búvárok örömére.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Született búvárok

A mai ember azt hiszi, sokat tud a búvárkodásról, aztán szembesülünk egy videóval, ahol egy régi módon vadászó bennszülött számunkra hihetetlen természetességgel mozog a víz alatt- van min elgondolkodni.

Mi, modern szárazföldi emberek szép lassan beletanulunk a merülés tudományába, ki fiatalabban, ki idősebben kezdve a búvárkodást. Nem rossz teljesítmény a részünkről, hogy képesek vagyunk hozzászokni az idegen közeghez, de a fenti videón látható emberrel összevetve az a nagy különbség, hogy neki a tenger sokkal kevésbé idegen közeg. Ott nő fel a partján, sőt, beleszületik ebbe a világba. Nap mint nap ott zajlik az élete a vízben, a víz alatt, a tenger tartja el, az számára az egyik legfontosabb élettér.

Bajau spearfisherman - Mabul Island, Sabah-3

Nem csoda, hogy az ilyen ősi módszerrel búvárkodók különösebben nem agyalják túl ezt az egész víz alatti témát. Oda merültek már generációkkal korábban is, nincs ebben semmi nagy dolog- nekik. És persze mosolyognak rajtunk, akik palack nélkül félkarú óriások vagyunk, és nyilván furcsa számukra, hogy nem vadászni, élelmet szerezni akarunk, hanem élményeket és képeket próbálunk gyűjteni.

Bajau spearfisherman & cameraman - Mabul Island, Sabah

Persze ne feledjünk egy apróságot: mi a magunk területén esetleg pont ugyanúgy szakértők vagyunk, mint ők a búvárkodásban. Nekik nyilván fura lenne, egy internetes guru milyen információkat ás elő pillanatokat alatt, egy programozó milyen játékokat dob össze, vagy mondjuk egy műbútorasztalos milyen csodákat épít. Nekünk ez a "hazai pálya", nekik meg a tenger.

Hogy ki a szerencsésebb? Erre nincs értelmes válasz, nekik azt dobta a gép, nekünk meg ezt. A lényeg inkább az, hogy tiszteljük a másik jártasságát, tudását, és igyekezzünk tanulni. Mi, hiába élnek ők hozzánk képest a mindennapokban egyszerű életet (bár ez is kérdéses, hiszen a célok, a létfenntartás, a boldog, kiegyensúlyozott életre törekvés alapvetően nyilván ugyanazok), a tengerrel való együttélés titkait leshetnénk el tőlük. Bizonyára komoly haszna lenne...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

2 Tovább

Roncsológia

Alapfogalmak a roncsbúvárkodás iránt érdeklődőknek: sokféle roncs van a víz alatt, de több szempont szerint lehet őket csoportosítani.

Először is úgy lehet őket felosztani, hogy direkt küldték a hajót, repülőt a víz alá, vagy balesetben, harci cselekmények következtében került a tenger fenekére. Előbbi helyzetben például a süllyedésnek értelemszerűen nem voltak áldozatai, a roncs nem vált sírhellyé, és persze a mesterséges zátonyok kifejezetten a búvárok számára lettek kialakítva.

Míg a nem direkt elsüllyesztett roncsok gyakran széttörnek, felborulnak, a mesterséges zátonyokat igyekeznek álló pozícióban rögzíteni, merülésük szinte mindig egyszerűbb. Éppen ezért, hiába van sokkal kevesebb direkt elsüllyesztett roncs, mégis kifejezetten nagy részarányt képviselnek a merülések számában. Ezek a hajók inkább olyanok, mint egy víz alatti vidámpark a búvárok részére, akik élvezhetik a hajótest körüli úszkálást, a behatolást, megfigyelhetik, hogy telepednek meg az élőlények a roncson, és így tovább. Ám természetesen egy katasztrófa során elsüllyedt hajó merülése során rengeteg plusz benyomás éri a búvárt.

A mesterséges zátonyoknak mindenesetre megvan az a jelentősége, hogy az így elsüllyesztett hajók és repülők segítenek abban, hogy csökkenjen a valódi, természetes zátonyokra háruló nyomás, ezért több országban rendszeresen új roncsmerülőhelyeket alakítanak ki. Máltán, Cipruson például egyre több ilyet lehet találni.

Lehet csoportosítani a roncsokat típus, korszak szerint. Nyilván alapvető felosztás az, hogy hajóról van-e szó, netán repülőről, tankról, egyébről. Értelemszerűen hajóból van a legtöbb, egy repülőroncs mindig különlegesebbnek számít- ám ezzel együtt jóval kisebb is, mint egy átlagos hajóroncs. Szóval bármennyire izgalmas repülőnél merülni, a búvár gyakran rájön, körbeússza a maradványokat öt perc alatt, és aztán- annyi.

Az elsüllyedés idejét azért jó tudni, mert ebből már erősen lehet következtetni arra, milyen állapotban vannak a maradványok. Egy ókori görög hajó roncsából manapság már maximum amforák vagy azoknak is csak töredékei lehetnek egy helyen, a pár száz éves hajókból esetleg ágyúk, kisebb darabok. A száz éves roncsoknak a gerince, nagyobb darabjai láthatók, és ami van, azt is jellemzően benőtte az élővilág. A második világháborús roncsok egy része manapság már erősen megrongálódva nyugszik a mélyben, hiszen az acél is korrodál, a hullámok is megdolgozzák a maradványokat.

A nemrég víz alá került hajók még tiszták, egyben vannak, be lehet úszni a testükbe, körbeúszva kiválóan látszik a felépítésük. Nagyon izgalmas, amikor egymás közvetlen közelében két korszakból származó hajó van, ilyen például Egyiptomban a Carnatic és a Giannis D roncsa- míg az utóbbinak több remekül felismerhető része van, az előbbi már csak egy korallok által benőtt váz. A maga módján mind a kettő érdekes, de aki szeret beúszni, az a nagyon régi roncsoknál ezt aligha teheti meg- cserébe viszont igazi történelmi kalandot élhet át.

A történelmi jelentőség önmagában is befolyásolhatja egy-egy roncs vonzerejét. A búvárok egy része számára fontos az, hogy olyan hajónál merülhet, aminek sorsa izgalmas, amiről lehet olvasni, tanulni. Ők azok, akiket az sem zavar, ha a maradványok már erősen szétestek, mert nem azt a bizonyos "vidámpark-élményt" keresik, hanem az izgatja őket, amikor testközelben lehetnek fontos események élettelen tanúihoz.

Jó példa erre a HMS Maori roncs Máltán- a sziget körül rengeteg sokkal jobb állapotú mesterséges zátony van, de a Maori egészen más tészta, hiszen egyike volt a Bismarck üldözésében részt vett hajóknak. Aki számára ez jelentőséggel bír, az élvezni fogja a merülést, a többiek viszont csak málladozó vasdarabokat látnak benne. Az Adria legismertebb roncsa, a Baron Gautsch például azért vonz rengeteg búvárt, mert viszonylag jó állapotú, ám emelett a története is érdekes.

Érdekes kérdés az is, a hajót a tenger ereje süllyesztette el, vagy egy háború során érte utol a végzete, netán emberi hiba volt a tragédia oka. Ezeknek a jelei gyakran felfedezhetők, és persze el is gondolkodhatunk arról, mi vezethet egy katasztrófához.

Azt azért ne feledjük, hogy a roncsokat gyakran helyi törvények védik. Az nem úgy megy, hogy fogjuk a cuccot és már már merülünk is- erősen behatárolja a lehetőségeinket, mit engednek meg a szabályok és mit nem. Több okből lehet védett a roncs, például ha sok áldozata volt a süllyedésnek, így sírhellyé nyilvánították, netán történelmi jelentőségű, esetleg értékes rakományt szállítottak. Akármi is az ok, amennyiben időnként megnyílik a lehetőség egy-egy ilyen szigorúan védett roncs merülésére, mindig sok az érdeklődő. Akadnak olyanok, ahol csak korlátozzák a merülők számát, máshol fizetős engedélyhez kötött a búvárkodás- sose feledjünk el tájékozódni, ha önállóan megyünk merülni, bár az ilyesmi az amatőr búvár életében igencsak ritka.

A roncs méretének abból a szempontból van jelentősége, hogy ebből gyakran kikövetkeztethető, hány merülést ér meg majd a hely. Cipruson például egymás mellett nyugszik az irdatlan méretű Zenobia teherhajó illetve egy Alexandria nevű halászhajó roncsa. Míg az előbbin nyugodtan végre lehet hajtani 3-4 merülést, az utóbbi megér egy csobbanást, de a másodikat már senki nem fogja ott erőltetni. Ha van 1-2 izgalmas roncs, akkor komplett túrát lehet tervezni rájuk, nem kell minden egyes merülés során új helyre menni.

Végül az is értelemszerű, hogy nagyon nem mindegy, a roncsok bárki által elérhető, maximum 40 méteres mélységben vagy még sekélyebben vannak, netán csak különleges képzettségű és felszerelésű búvárok érhetik el őket. Ugyan le lehet menni alapfelszereléssel is 50 méterre, de egyrészt az már erősen kockázatos, másrészt csak pár percet tölthet odalenn a búvár, erről mindenkit lebeszélnék. Van bőven elég roncs sekélyebben, nem kell az ilyen bevállalós mélymerüléseket erőltetni. A behatolás szintén azoknak való, akik rendelkeznek ehhez megfelelő tudással, a többiek kívülről körbeúszva is sok érdekeset láthatnak.

A fentiekből aztán nagyjából le is szűrhető, a roncsmerülések Mekkájának azok a helyek számítanak, ahol elérhető mélységben jó állapotban levő, történelmi jelentőségű roncsból van több, amelyeket nem zárnak le a búvárok előtt. Csak a példa kedvéért, ilyen mondjuk a Chuuk-lagúna vagy Palau. A magyar roncsbúvárok tulajdonképpen szerencsések, mert a kedvenc úti célok közül több is kifejezetten jó lehetőséget kínálnak: Máltán, az Isztriai-félsziget vizeiben vagy az egyiptomi Vörös-tenger északi részén bőven akad vonzó roncsmerülőhely.

Akit tehát érdekelnek a roncsok, az kifejezetten úgy is tervezheti a nyaralását, hogy minél többet felkereshessen. A kulcs ez esetben is az előzetes informálódás. Aki több roncsnál is szeretne merülni, felár nélkül, annak Málta vagy egy északi egyiptomi roncsszafari a legjobb választás. Akit a Magyarországhoz közeli víz alatti történelmi emlékek érdekelnek, azok az Isztrián sok jó célpontot találhatnak, ám általában felárral. Akik egy roncsot akarnak megismerni, de behatóan, annak remek lehetőség a ciprusi Zenobia, vagy távolabb a floridai Oriskany repülőgéphordozó. Akit nem riaszt a hideg víz, Scapa Flow-t is felkeresheti. Akinek nem számít a pénz, ott a Chuuk-lagúna... Viszont hiába van jó eséllyel az egyik legnagyobb roncstemető a görög vizekben, a merülési lehetőségek nem ott a legkedvezőbbek. Aki tájékozódik jóelőre, azt kevésbé érheti csalódás.

Ám a roncsozásnak egyébként is része egy kis kutatás. Ebben a fajta búvárkodásban ugyanis az a legjobb, hogy a merülés nem ér véget a felszínen, lehet még utánaolvasni, a látottakat elemezni- és aztán visszatérni újból, hogy megkeressük a leírásokban említett részeket, sérüléseket. Megfigyelhetjük pár év távlatából azt is, hogy népesíti be a tenger állatvilága az új élőhelyet. Valószínűleg ezek az okok, ami miatt a roncsozás annyira kedvelt ága a búvárkodásnak.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog