A jég birodalma

Az Antarktisz az a hely, ahova eleve kevesen jutnak el, a merülés pedig közülük is csak a töredéknek adatik meg.

Persze felmerülhet a kérdés, ugyan minek merülne bárki az örök jég birodalmában? Hiszen sokan úgy vélik, ahol ennyire hideg a víz, ott úgysincs élet. Nos, ez nagy tévedés. A kontinens fagyos vizeiben például fókák úsznak, és minden ami itt él, sokkal nagyobbra nő mint a melegebb tengerekben. Hatalmasak például a tengeri csillagok, a medúzák, a víz pedig kristálytiszta. Ha valaki lámpát is visz magával, felfedezheti, micsoda színek vannak a mélyben még itt, a hideg kontinensen is.

A merülések másrészt pedig szólhatnak arról, hogy a búvárok a különleges víz alatti formákban gyönyörködnek. A jégtömbök között úszó ember még a mindig izgalmas felszín alatti világban is egyedi élményekkel gazdagodhat... Feltéve, ha megengedheti magának ezt a kiruccanást. Az antarktiszi utazás nem olcsó, még turistákat szállító hajóval sem (amelyeket esetleg körbezárhat a jég is), de ha még merülni is szeretne az ember, csak a legjobb felszereléssel, magabiztos búvártudással gondolkodhat ilyenben. Ha ott lennék, bevállalnám, teljesen nyilvánvaló- amíg az árát összeszedem, maradnak a videók...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

1 Tovább

Egy horgászbúvár kalandjai

Különleges élmény a lékhorgászat, de az az igazán menő, ha valaki a lék túlsó oldaláról fúr lyukat. Csak az okozhat ha problémát, ha odafenn a felszínen nem számítanak rá. Mert néha a horgász nem figyel oda, hol vág léket, és ha rossz időben van, rossz helyen...

Le a kalappal a finn búvárok vicces videója előtt! Úgy látszik, északi barátainknak a jég alatti merülés hozza meg az ihletet, tavaly az egész világot már bejárta egy agyament videójuk. Mi jön majd legközelebb?...

Persze végülis csak egy jópofa ötlet kell. Aztán a jég alá merülni, fejjel lefelé(!) járkálni a víz alatt már igazán könnyű. Javaslom mindenkinek kipróbálásra, aki úgy érzi, már nincs számára kihívás a búvárkodásban... Persze nálunk erre egy kicsit még várni kell, mert a mostani meleg január erre nem alkalmas, 10-12 fokokban aligha fagynak be a tavak.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Az ősi módszer

A régi búvároknak még nem kellettek drága cuccok: elég volt egy jó nagy kő, meg némi kötél.

A víz alá merülés nem a huszadik század találmánya, sokkal-sokkal korábban búvárkodtak már emberek. Az egyik jól dokumentált tevékenység a tengeri szivacsok gyűjtése volt, a régi időkben ugyanis műanyagok híján a természetes anyagokat kellett használni.

Szóval valahogy fel kellett hozni a mélyből a kincset érő szivacsot. Ennek legősibb módszerét a görög búvárok skandaloptera néven ismerik. A víz alá merülőknek nem viseltek semmilyen szemüveget vagy maszkot, nem volt uszonyuk, védőruhájuk sem. Egyetlen "felszerelési tárgyuk" volt: egy darab kő, amit megragadtak, a vízbe ugrottak, és a kő húzta le őket aránylag gyorsan a mélybe. A szivacsokért ugyanis nem volt elég a sekélyben úszkálni, és saját erőből lefelé tempózni túl sok energiát emésztett volna fel.

A búvár a tenger fenekére érve tapogatva próbálta megtalálni a szivacsokat, letépte azokat és zsákba tette. Amikor lejárt az idő, a derekára kötött kötéllel jelzett, és ekkor a hajóról a felszínre húzták.

A búvárkészülékek alapvetően változtatták meg ezt a módszert- de bármilyen hihetetlen, egyáltalán nem volt veszélytelenebb rézsisakkal merülni! A kezdet kezdetén még nem sokat tudtak a dekompresszióról, a szervezetben oldódó gázbuborékok hatásáról, és a búvárok jelentős része szenvedett súlyos sérülést vagy halt meg a merülés után. Érdekesség, hogy a legtöbb szivacsbúvár Kalymnos szigetéről származott (itt még múzeumot is szenteltek ennek a speciális munkának), és annak idején teljesen szokványos volt, hogy a tengerparton botra támaszkodva, nehézkesen mozogva sétáltak az öreg búvárok, akik megsérültek, részben lebénultak.

A skandalopetra ettől függetlenül elfeledett merülési módszer maradt, hiszen sokkal-sokkal kevesebb szivacsot tudtak így begyűjteni a búvárok, mint a korszerűbb felszereléssel- igaz, nem is tudták letarolni úgy a tenger fenekét, ezért nem kellett messzi vizekre hajózni, hátha ott még akad valami a mélyben.

Amióta viszont a szabadtüdős búvárkodás egyre népszerűbb sportággá vált, néhány, a múlt iránt érdeklődő lelkes búvár felélesztette a skandalopetra hagyományát. Szivacsgyűjtésről természetesen már szó sincs, a kövön kívül semmit nem használó búvárok egyszerűen csak a lehető legmélyebbre akarnak jutni. A legjobb búvárok eredményei igazolják, hogy a módszer egyszerűsége ellenére alkalmas a mélymerülésre, 2012-ben Karol Meyer például 68,9 méteres mélységű merülést hajtott végre, az osztrákok sztárja, Herbert Nitsch pedig 107 méterig jutott!

Ez a fajta merülés megmarad érdekességnek, de izgalmas lenne látni, a régen nap mint nap ilyen technikával víz alá bukó búvárok teljesítménye milyen lenne a ma sportból merülőkéhez képest. Furcsa belegondolni, hogy egykor a mindennapi betevőt ezzel a veszélyes munkával szerezték meg, miközben manapság a búvárkodás a többség számára csak a kedvtelésről, kikapcsolódásról szól...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Igazi sellők: Alice

A francia szabadtüdős búvársport sok remek versenyzőt adott már a világnak. Férfi és nő világcsúcstartók, bajnokok kerültek ki közülük, a szabadtüdőzésről szóló leghíresebb film, a Le grande bleu (Nagy kékség) is franciák keze munkája, Luc Besson rendezése.

Alice Modolo egyike a sikeres francia versenyzőknek, több szép eredménnyel büszkélkedhet már. Jelenleg is több kategóriában tartja a francia csúcsot: dinamikus kategóriában egy levegővel 185 méter a legjobbja uszonnyal és 123 méter uszony nélkül. A nyílt tengeri műfajban Constant Weight kategóriában 81 méterrel az övé a francia rekord, Free Immersionban pedig 71 méterrel. 

Mondani sem kell, a jelenleg 29 éves Alice oszlopos tagja a francia válogatottnak, és bizonyára hallunk még róla: legjobbjait szinte kivétel nélkül 2013-ban érte el, tehát még csúcsformában van.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Így születnek a tengeri szörnyek

A napokban több helyen láttam megosztva egy félelmetes képet: gigantikus méretű tintahal partra vetett tetemét bámulják az emberek. A cikkek már arról szólnak, hogy a fukusimai nukleáris szennyezés következtében bukkannak fel ezek a hihetetlen méretű szörnyek. Megnézi az ember a fotót, és eltöpreng, merjen valaha a vízbe menni? Nem hogy merülni, de még a parton sétálni is esztelenségnek tűnik, ha ilyen fenevadak lesnek rá!...

Az örömteli (vagy szomorú?) hír az, hogy a szélsőséges dolgot nem a tenger produkálja, hanem egy roppant vicces kedvű Photoshop-művész. Az eredeti kép ugyanis pár éve Chilében készült, és egy partra vetett bálna teteme van rajta:

Az "alkotó" egy kicsit nagyobb ívet adott a bámészkodóknak, áthelyezte az embereket, és feltette az óriástintahalat a képre. Ügyes munka, biztos sokakat be is csapott a kamuszörnnyel. Hogy értelme van-e? Ó hogyne, két napig övé a világ. Nem tragédia ez; csak ne vegyük komolyan egyből az összes meghökkentő képet, amit látunk...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

3 Tovább

DiCaprio és a cápák

Még a sztárok sincsenek biztonságban, ha felbukkan egy nagy fehér cápa? A színész elmondása szerint egyszer veszélyes helyzetbe került egy cápaketreces merülés során.

Leonardo DiCaprio egy interjúban mesélt a még 2006-ban Dél-Afrikában történt esetről. A Véres gyémánt felvételei közben szakított időt egy cápás túrára, de a dolog nem pont úgy alakult, ahogy elképzelte. A cápáktól rettegő színész a ketrecben nézett szembe egy "gigantikus" méretű nagy fehér cápával.

Ekkor olyan dolog történt, amihez hasonlót állítólag három évtized alatt sem láttak a túraszervezők: a ketrec tetejénél levő tonhalcsalit elragadni szándékozó cápa ugrott egyet, és félig belógva a ketrecbe próbált elkapni amit ér. Leo megpróbált a ketrec aljára hasalni, de a ragadozó félelmetes állkapcsai így is közel voltak hozzá.

Egy cápák védelméért küzdő csoport szervezte ezt a különleges cápás kalandot, de az ijesztő élmény miatt nem éppen pozitív benyomásokat szerzett a híresség. Elismeri a cápavédők munkáját, de a maga részéről köszöni, nem kér az ehhez hasonló találkozásokból többé.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

A tenger kaméleonja

A polipok sok búvár kedvenc élőlényei: a mélység igazi mutatványosai ők, akik változatos trükkökkel képesek eltűnni a búvárok szemei elől, minden mélyedést, lyukat kihasználnak, de beköltöznek akár a tengerfenéken heverő üvegekbe, roncsdarabokba is.

A fejlábúak közé tartozó puhatestűek, a nyolckarú polipok meglepően változatosak tudnak lenni. Vannak óriásira megnövő fajok, amelyekkel például Észak-Amerikában, ott is Kanada nyugati partvidékén, vagy az USA északnyugati államaiban merülnek gyakran. Noha hatalmasra nőnek, nagyon rövid életű állatok: fogtak már ki több, mint 4 méteres példányt, de még a legnagyobbak sem élnek 4-5 évnél tobább.

Noha rémffilmekben, horroregényekben a hatalmas polipok egész hajókat is képesek a mélybe húzni hogy embereket egyenek, a búvároknak meg végképp esélyük nincs ezekben a kitalált sztorikban, a valóságban nem agresszív állatokról van szó. Inkább az okoz gondot, amikor a búvár túlságosan bizalmaskodó, és a hosszú karjaival, tapadókorongjaival a polip időlegesen csapdába tudja ejteni az óvatlanokat. Nem nagy öröm, amikor a ragaszkodó állat szépen leszedi a maszkot a búvár arcáról, majd a légzőautomatát is kiveszi a szájából...

A legapróbb polipok viszont éppen ilyen érdekesek tudnak lenni. Németh István barátom nagy kedvencei közé tartoznak az apró puhatestűek, akik ügyesen olvadnak bele a háttérbe, képesek akár más állatok alakját imitálni, ha kell, csinos kis házat építenek maguknak a tengerfenéken talált dolgokból- igencsak ügyesen rejtőzködnek.

Néha viszont pont ellenkezőleg, épp azt akarják, hogy feltűnést keltsenek. A hírhedt kékgyűrűs polip mérge magánál jóval nagyobb testű támadókat is képes semlegesíteni. A szinte neonszínben vibráló kék gyűrűkkel figyelmeztet mindenkit, hogy maradjon távol, ha jót akar.

A legtöbbek által ismert "közönséges" polipokkal már az Adriai-tenger partján strandolók is gyakran találkoznak. Akinek jó a szeme, az akár a partról kiszúrhatja a sekély vízben a sziklákba kapaszkodó nyolckarúakat, de testközelből ezeket az állatokat is a víz alatt lehet megfigyelni. A polip általában kitesz magáért: az éppen aktuális környezethez alakítja kinézetét, ha úgy érzi, menekülnie kell, átúszik másik helyre, és változtat a színén, mintázatán. Volt szerencsém egyszer az Adriában követni egy szép példányt, aki minden trükköt bevetett. Noha a polip kedvelt fogás, nekem azért nem lett volna szívem ezt a szemtől szemben látott állatot a felszínre vinni, búvárok nem is nagyon csinálnak ilyet. Szóval csak a kamerával cserkésztem be, és ez a sikeres "vadászat" nem csak nekem lehet élmény így, hanem azoknak is, akik a videót megnézik...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

A varázslatos Galapagos

A legtöbb ember Darwin kapcsán hallott a Galapagos-szigetekről. Természetfilmekben gyakran be is mutatták, milyen hihetetlen élővilág él a szigeteken Roppant izgalmas megfigyelni, ahogy más és más életkörülmények alakultak ki szinte a szigetcsoport minden tagján, és ehhez mindehol alkalmazkodtak az ott élő állatok. Persze kellett valaki, hogy észrevegye ezt, és elgondolkozzon rajta, mi ennek az oka...

A kontinensektől meglehetősen messze eső szigetek viszont igazi oázisnak számítanak a tengerben. Gyakorlatilag mindenféle nyílt tengeri élőlény felbukkan itt, vannak például manták, teknősök, delfinek, cápák. No meg ezen túlmenően cápák. Illetve még több cápa, különféle fajokból. Még a tengerek legnagyobb hala, a cetcápa is tiszteletét teszi időnként a Galapagos-szigeteknél.

Hogy ne legyen unalmas a búvárkodás, néhol fókák, sőt, pingvinek is felbukkannak. Bármikor elúszhat a mélységbe látogató szeme előtt egy sasrája, szinte elveszhet a búvár a hatalmas halrajok forgatagában, ahol hirtelen azt sem képes érzékelni, merre van a fenn és a lenn.

A búvárok világában csúcsként tekintenek a Galapagos-szigetek merülőhelyeire. Pech, hogy az eljutás nem egyszerű, és főleg nem olcsó: a túrákat szafarihajókra szervezik, egy-két héten át azokon laknak, arról merülnek a búvárok, akik fantasztikus élményeket gazdagodhatnak. Azt mondják, a borsos ár ellenére megéri itt túrázni. Csak jó előre kell foglalni, mert a szigetcsoport annyira népszerű, hogy némely hajón évekre előre eladták a helyeket. Ha megnézzük ezt a videót, talán mindjárt érthetőbb lesz, miért...

Persze még egy dolgot meg lehet jegyezni: a szigorú védelem, a halászat tiltása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Galapagos-szigetek vizeiben ilyen hihetetlenül gazdag az élővilág. Talán más tengerekben is hasonló lehetne, ha végre egyre hatékonyabban védenék a víz alatti élőhelyeket.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Egy könnyed kiruccanás

Van, akinek nem kell palack a merüléshez, elég a tenger meg egy szép roncs...

A Kajmán-szigetek híres roncsát, a Kittiwake-et kereste fel tavaly decemberben egy csapat vidám szabadtüdős búvár. Egy kellemes napot terveztek, sok merüléssel, amit fotós és videós örökített meg. A tenger szerelmeseinek jutalma ezúttal egy sasrájával való találkozás volt, de minden bizonnyal enélkül is nagyon élvezték a napot. Mennyivel egyszerűbb a dolguk, mint azoknak, akik sok felszerelést magukra aggatva, sok előkészület után mennek a mélybe!...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebookon is.

0 Tovább

Egy ártatlan vámpír

A mélytengerekben egészen furcsa, különleges állatok is élnek. A fejlábúak közé tartoznak a polipok, a tintahalak, a kalmárok, ezek közül némelyek több száz, sőt, több ezer méter mélyen találhatóak csak meg. Sokáig a létezésükről sem tudtak, aztán csak mélytengeri halászok hálóiból kerültek elő, végül a nagy mélységbe eljutni képes kutató tengeralattjárókról figyelhették meg bizonyos fajaikat. Valószínűleg még sok olyan faj akad, amit nem fedeztek fel, de a megfigyeltek jelentős része is számtalan alkalommal lepi meg a tudósokat.

A furcsa megjelenésű vámpírkalmárok első példányait alig száz éve fogták ki, és azóta is csak találgatták, mit is esznek ezek az állatok. A nevüket nem azért kapták, mert vérszívók lennének, egyszerűen vörös "köpenyük" és különös, nagy kék szemük emlékeztette a tudósokat a vámpírokra. Latin neve, a Vampyroteuthis infernalis azt jelenti, hogy "vámpírkalmár a pokolból". A nagyjából futballabda méretű állat egyébként puhatestű a többi fejlábúhoz hasonlóan, de még azok között sok ügyes ragadozó is van, ennek a fajnak az egyedei nem tartoznak közéjük.

Amikor a kifogott állatok gyomortartalmát vizsgálták, sose találtak elejtett állatot. A Monterey Bay Aquarium kutatói távirányítású eszközökkel próbáltak foglyul ejteni egy élő példányt, hogy végre pontot tehessenek a vita végére, mit is eszik az a "vámpír". Kiderült, a mély vízben élő állat gyakorlatilag csak csipeget, a felszín közeléből lefelé süllyedő apró élőlényeket, elpusztult állatok testrészeit, mindenféle törmelékeket fogyaszt.

Igazság szerint ez csak afféle "hulladék", abból sem túl sok, de a vámpírkalmár nagyon-nagyon hatékonyan használja fel a szűkös mennyiségű táplálékot. Erőfeszítés nélkül lebeg a vízben, és nem kell úsznia hogy elcsípja a zsákmányt, egyszerűen csak kitárja széles köpenyét, és felfogja ami a felszín irányából lehullik. A nagy mélységben ráadásul nem nagyon van ellensége, menekülésre sem kell tartalékolni az energiáját. Az állat tapogatókorongjai különösen érzékenyek, tehát az apró hulladékot is észlelik, és egy speciális anyag termelődik rajtuk, amivel a kis darabokat össze tudja "ragasztani". Szóval a vámpírkalmár tökéletesen alkalmazkodott azokhoz a körölményekhez, ahol le kell élnie életét. Csak azzal nem számolhatott, hogy megjelenése miatt ilyen nevet aggattak rá az emberek- bár azt hiszem, még sose reklamáltak miatta senkinél.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés


Google hirdetés

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

divecenter.hu

Hirdetés

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog