Meglehetősen nagy kihívás volt egy magyar oldal által olyan nemzetközi víz alatti fotós versenyt rendezni, aminek komoly díjalapja van, és világszerte ismert fotósok vesznek részt a zsűrijében. Nem egyszerű megvetni az embernek a lábát egy olyan mezőnyben, ahol már régóta létező, rangos versenyek csábítják a fotósokat, de meg kellett vele próbálkozni, mert szeretjük a jó fotókat. Emellett bíztunk benne, a magyar fotósok közül többen kedvet kapnak a részvételhez egy hazai alapítású versenyen, és összemérik tudásukat a külföldiekkel.

Harminc országból több mint száz nevező küldött végül képeket a Subsurface 2013 éves fotós versenyre, ami igen szép szám, és a fotók között nagyon sok volt a színvonalas alkotás. Három kategóriát (nagylátószögű felvételek, makrófelvételek, kompakt géppel készült felvételek) a zsűri értékelt, név szerint Selmeczi Dániel Magyarországról, Danijel Frka Horvátországból és Steven Kovacs Kanadából. Egy díj sorsáról pedig közönségszavazás döntött.

Szervezői oldalról is figyelni kell mindenre. A szabálytalan képeket még az értékelés előtt ki kell zárni, de amikor eldől, melyik képek végeztek a dobogón, azok eredetijét is be kell kérni, hogy ellenőrizni lehessen a módosításokat. Végül kialakult az a sorrend, amit nyilvánosságra lehetett hozni.

A négy kategória tucatnyi dobogósa öt országot képvisel, és köztük van két kiváló magyar búvárfotós is. Előd László a nagylátószögű kategóriában első és harmadik helyet, a közönségszavazáson második helyet szerzett, Szabó Tamás pedig a kompaktoknál lett második. Rajtuk kívül remek olasz, spanyol, német és amerikai fotósok kerültek a legjobbak közé, de talán egy másik zsűri máshogy értékelt volna- most ez az eredmény született, kijár a gratuláció minden győztesnek, és a köszönet minden résztvevőnek, segítőnek, szavazónak!

Aki kíváncsi arra, a víz alatti világ milyen csodáinak megörökítésével lehetett a Subsurface 2013 versenyen a díjazottak közé kerülni, nézzen szét a legjobb képek között!

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.