Néhány görög hazafi a víz alatt egy hatalmas zászlóval ünnepelte országuk nemzeti ünnepét.

Épp pár napja írtam pár szót arról, hogy illegálisan egy kínai zászlót helyeztek el egy japán roncson búvárok, amit el is távolítottak. Ám a görög búvárok tettében nem lehet kivetnivalót találni, mert ők hazai vizekben pózoltak a méretes zászlójukkal. Március 25-én Görögországban az 1821-es függetlenségi harcról emlékeznek meg az egész országban, ezekhez a programokhoz illeszkedett a a víz alatti ceremónia is.

Mivel mostanság éppen eleget olvashatunk a görög gazdaság tragikus helyzetéről, senkit nem érhet meglepetésként, hogy sokan minél látványosabban szeretnék demonstrálni, büszkék a függetlenségükre. (Persze ezzel együtt egyértelműen külföldi segítségre is szorulnak, de ez már egy másik kérdés- nem lesz egyszerű mindenki számára jó kompromisszumot találni.)

Igazi tengeri nemzetként a víz mélye sem idegen terep a görög búvárok számára, de a nagy zászló kifeszítéséhez egész csapat kellett: tízen merültek alá a munka elvégzéséhez.

Kétségkívül látványos demonstrációja volt ez annak, hogy számukra is fontos az ünnep, de akár más üzenete is lehetne a víz alatti zászlózásnak. Bármekkora bajban vannak ugyanis, a görögök számára ott van biztos háttérként a tenger, amihez ezer szállal kötődnek. Sokat köszönhetnek neki, fontos szerepe van a halászatban, kereskedelemben, idegenforgalomban. Védeni kellene, mert meglehet, a jövőben is erre a hagyományos kapcsolatra kell alapozniuk majd, amikor esetleg nehéz évek várnak a gazdaságra.