Saját víz alatti múzeumából lopattak volna tárgyakat egy búvárral.

A víz alatt nyugvó tárgyak közül soknak van igen jelentős értéke. Akár a dollármilliókat érő aranygályák rakományára is gondolhatunk, de gyűjtők körében egy ókori amfora, vagy egy háborús roncsról származó kisebb darab is komoly értéket képviselhet.

A felszín alatt viszont sajnos nincs rendőrjárőr, mondhatni természetes fedezéket nyújt a mélység a tolvajoknak. Ráadásként újabb dolgok kerülnek a víz alá, igazi műalkotások, mint Jason deCaires Taylor szobrai, és lassacskán ezeknek is lesz értéke a gyűjtők számára. Az ilyen újonnan kihelyezett dolgok is eltünedeznek, és nem csak a harmadik világban, hanem még az Egyesült Királyságban is.

Törökországban pedig már igazán pofátlanok a tolvajok, mint ez a hihetetlen történet bemutatja. Murat Yaman búvárbázist vezet az ország nyugati részén, Gümüldürben. Az Izmir közelében található nyaralóhelyen levő hotelek kérték meg őt arra, hogy víz alatti látványosságokat alakítson ki Tavsan szigetnél. Yaman ide vitte a vendégeit, a hotelek pedig izgalmas búvárprogramokkal csalogathatták a turistákat. Mindenki jól járt.

A török búvár elképzelése az volt, hogy ókori maradványokat idéző alkotásokat helyezzen el a mélyben. Szobortöredékeket, portrékat vitt a tenger fenekére, bízva abban, hogy a búvárok számára ez érdekes lesz. Azt viszont nem gondolta volna, hogy lesznek, akik azt hiszik, ezek valóban komoly értéket képviselő, eredeti ókori alkotások, így meglepte, amikor elkezdtek eltünedezni a szobrok.

A lusta rablók már merülni sem akartak, és így helyi búvárokat kerestek, hogy hozzák ki nekik a vízből a "kincseket". És eljutottak magához Murat Yamanhoz is, mondhatni megtalálták a megfelelő embert a kényes feladatra: ő aztán pontosan tudta volna, hol melyik szobrot lehet találni. 

Mondani sem kell, saját magától nem akart lopni, viszont a történet érthető módon felkavarta. Felfordult a gyomra attól, hogy a tolvajok nem csak pofátlanok, de még ostobák is. És az a szomorú helyzet, hogy valószínűleg találnak majd embert, aki vállalja a megbizatást...