Már egy búvárrekord sem szólhat csak az emberi teljesítményről.

Egy török búvár, Cem Karabay volt eddig is a leghosszabb tengeri merülés csúcstartója, mostantól pedig kereken hat napos teljesítménnyel lett ő a rekorder. Cem a víz alatt evett, ivott, aludt, még focizott és sakkozott is a mélyben.

Ám mint kiderült, az időpont kiválasztása volt a lényeges. Július 14-én merült alá, így július 20-re, Észak-Ciprus török megszállásának évfordulójára időzítette a rekord befejezését. A kizárólag Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság hivatalos képviselője is beszédett mondott Cem Karabay után, aki fáradt, de lelkes volt a sikeres merülést követően.

A helyszín választása is tudatos volt: Ciprus szigetének Yavuz Cikarma Beach nevű öble volt a merülés helyszíne, itt szálltak partra a török csapatok még 1974-ben. 

A török búvár rutinos csúcsjavító, 2009-ben, 2011-ben és 2015-ben sós vízben, 2011-ben medencében állított fel időtartam rekordot. A mostanit talán azért ruházta fel politikai üzenettel is, hogy valamivel különlegesebb legyen. Ám utólag persze van a merülésnek némi pikantériája, ha már politikáról beszélünk: a török búvár gyakorlatilag átmerülte a közelmúltbeli puccskísérletet. Lett volna meglepetés, ha a felszínre érve kiderül, szép dolog a rekord, csak most már új elnöknek kell ajánlania a nagy teljesítményt...