Egy szakértő szerint a tetovált, lakkozott körmű és sárga fürdőruhás emberek vannak a legnagyobb veszélyben a tengerben.

George Burgess a cápatámadások egyik legismertebb kutatója, a University of Florida szakembere. Gyakran kérdezik a balesetek után a véleményét, és mivel mostanában ismét többen megsérültek Florida északi részén, elmondta, mire érdemes odafigyelni.

Az nem véletlen, hogy az év bizonyos időszakaiban gyakoribban a cápatámadások. A ragadozók pontosan tudják, mikor várható a kedvenc zsákmányuknak számító halak rajzása, tehát ekkortájt sokkal nagyobb számban bukkannak fel például a bikacápák a környéken.

Burgess szerint a zavaros vízben ólálkodó cápák színeket nem látnak, a kontrasztos dolgokra figyelnek fel. Ezért kapnak oda a tetovált testfelületekre, és hasonló módon becsaphatja őket például egy úszó ember lába, amikor megcsillan a körömlakk. Sőt, az is elegendő kontrasztkülönbség lehet, hogy az emberek tenyere és talpa mindig világosabb a többi bőrfelületnél. Elmondása szerint ez a kontrasztosság az oka annak is, hogy több embert ér támadás rikító sárga fürdőruhában, amik minden bőrtől elütnek. Ő például csakis fekete neoprénruhában megy búvárkodni.

Azt tanácsolja a tengerpartra tartóknak, hogy olyan helyen ahol cápák előfordulhatnak, napnyugtától napkeltéig ne menjenek vízbe. Kerüljék azokat a helyeket is, ahol halászok dolgoznak, mert a vergődő halak mindig odavonzzák a cápákat. Burgess szerint az ékszereket is érdemes inkább a hotelszobában vagy otthon hagyni, mert azok megcsillanása is felkeltheti a cápák érdeklődését.

Persze aki peches, azt minden szabály betartása esetén érheti baleset. Egy fiatal coloradói lány, aki egész életében tartott a tengertől, a floridai nyaralása során összegyűjtötte minden bátorságát, és a vízbe csobbant- tíz perc sem telt bele, és egy cápa megharapta. Az orvosok szerint teljesen rendbe fog jönni, de érthetően megviselte az eset. Ám arról nem tett le, hogy újból vízbe merészkedjen- mint elmondta, annak mi az esélye, hogy kétszer is cápa harapja meg a tengerben?