Lesley Rochat az utóbbi időben a cápák védelmének ismert harcosa lett. Minden lehetőséget kihasználva kampányol azért, hogy a ragadozók ne essenek áldozatul a halászatnak.

Mostanában nagy vihart kavart a környezetvédők körében a nyugat-ausztráliai cápatizedelési akció. Ennek lényege az, hogy az emberéleteket is követelő támadások után az ország nyugati részében megpróbálják a nagyobb testű, veszélyesnek tartott cápákat kifogni az óceánból. Ám ez a terv több sebből vérzik: egyrészt képtelenség valóban minden "emberevőt" így megtalálni, másrészt meglehetősen kegyetlen eljárás. Még a cápatámadások túlélői is ellenzik ezt a cápavadászatot.

A csinos Lesley adottságaira építve lett egy sajátos kampány arca. A cápairtás azonnali abbahagyására szólítják fel Nyugat-Ausztrália kormányzatát, és a hasonló akciók miatt kritizálják Dél-Afrikát is. Lesley a fotón cápák közé merül meztelenül (végülis nem lóg ki a környezetből, a ragadozók se viselnek fürdőgatyát) egy nagy horogra akadva, mintha ő maga is áldozat lenne.

A plakátokon látható jelenet megörökítése komoly feladat volt. Lesley maga is rutinos búvár és szabadtüdős búvár, számtalan alkalommal merült és úszott cápákkal, tehát a helyzet nem volt számára ismeretlen. Ám ez a fajta pózolás már inkább, ezért először medencében próbálták el a jelenetet, majd jött a fotózás a tenger mélyén. Erről a munkáról készült egy érdekes werkfilm is.

Aki szeretné támogatni a cápák védelméért harcolókat, látogasson el a No Shark Cull kampány honlapjára.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!